Ново издание на книгата „Месемврийски църкви”



Източник:  Община Несебър

Преди дни излезе от печат фототипно издание на книгата на арх. Александър Рашенов „Месемврийски църкви”. Оригиналното издание, осъществено през 1932 г., отдавна е библиографска рядкост. Книгата е първата монография за Несебър и неговите най-значими паметници – средновековните църкви.

Фототипното издание е замислено, реализирано и финансирано от Музей „Старинен Несебър”. Освен оригиналния текст на арх. Рашенов, то включва предговор с биографични данни за автора, негова библиография, коментар на арх. Димитър Съселов, както и две статии на самия Рашенов, публикувани през 20-те години на ХХ век в списание “Златорог”. Към изданието е апликиран албум с цветни снимки на църквите, така както изглеждат днес.
Още при излизането си книгата “Месемврийски църкви”, бидейки билингва – на български и френски език, е възприета от специалистите като изключителен принос в историята на архитектурата на днешните български земи. Най-видните византолози от първата половина на ХХ век като Андре Грабар, Т. Бошкович и др., публикуват рецензии.
Новото, актуализирано издание от арх. д-р Рашенов, привлече вниманието и беше високо оценено от участниците в Международния семинар “Месемврия Понтика”, посветен на 50-годишнината от обявяването на Несебър за град – музей, който се състоя в края на месец май.
Книгата бе част от даровете, които кметът Трифонов поднесе към еврокомисаря по присъединяването на България Бриджит Чарнота при посещението й в античния град. Два дни по-късно първата монография за Несебър получи и докладчикът за България и депутат от Европейския парламент Джефри ван Орден.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...