Ново искане за връщане на стария календар внесоха в Синода



Група от 80 православни християни са внесли в Светия Синод подписка с искане за връщането на стария – Юлиански – календар, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Подписката е в подкрепа на вече внесеното искане от отец Марий, служещ в Софийска епархия, Челопечене. Според искането, Рождество трябва да се посреща на 7 януари.

Преди няколко седмици отец Марий Димитров и група вярващи внесоха жалба в деловодството на Св. Синод срещу решението на Светия Синод за промяна на богослужебния Юлиански календар от 1967 г. В жалбата се посочват като мотиви „сериозни противоречия на посоченото решение на Светия Синод с действащото църковно канонично право и устава на БПЦ” и се иска решението от 1967 г. да бъде отменено като неправомерно и незаконосъобразно и да бъде обявена неговата нищожност. | www.focus-news.net

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

7 Отговори

  1. Лъчо каза:

    Знаех си аз, че ще се отприщи голяма простотия с тоя календар, знаех си! Както е тръгнало, май се задава нов разкол на календарна основа! Показателно е, че в анкетата на този сайт резулатата е почти равен! Това говори за незрялост на православните българи и за законническо отношение към вярата. Жалко,много жалко!

  2. Драган Владимиров Бачев каза:

    Четох молбата (или жалба) на отец Марий и останалите с него до Св. Синод, която приличаше по-скоро на малък научен труд, с посочки под черта, цитати от авторитети и пр.

    През 1968 г. са уволнени поради протест срещу това решение на Св. Синод от 1967-ма година, двама видни богослови, преподаватели в Духовната академия – архимандритите Серафим и Сергий.

    Ако Св. Синод удовлетвори искането на отец Марий и другите с него, се подразбира, че е постъпил неправилно с тези двама мастити учени. Само заради това, вероятно поради чиста гордост, защото тези двама души са обикновени архимандрити, като духовно звание, което имат, мисля, че Св. Синод няма да си посипе главата с пепел и да се съобрази с това искане на отеца.

  3. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

    Синодът на Българската църква напусна икуменизма, без дори да се консултира с духовенството или вярващите. Ако сега владиците върнат стария календар, с това ще признаят, че БПЦ е незаконна църква, а разколът на Фотий е законен. В такъв случай Синодът трябва да се разтури, владиците да отидат да пасат овце в далечни манастири, а Фотий да бъде обявен за Всеправославен Всесветейши Панпатриарх. Ура, другари!

    http://archiman.livejournal.com/

  4. Мартин Митов каза:

    Къде пък ги намериха тия 80 православни християни в България 🙂

  5. arhimandrit vikentii mitev каза:

    тези като искат стар стил да отидат при еп.Фотий,това е,ако искат при дядо Максим,да спазват това,което е установено,и да имат църковна дисциплина

  6. Стефания каза:

    dbachev, а вие сигурен ли сте, че са били уволнени или те сами напускат поради несъгласие?

  7. Драган Владимиров Бачев каза:

    До Стефани!

    Здравейте, Вашия въпрос ме заинтригува и проверих в Църковен вестник – течения 1968 и 1969. В това от 1969, бр. 20, с. 15 има публикувано писмо от Патриарх Кирил до архимандритите Серафим, Сергий, Пантелеимон и иеромонах Серафим, от 10 юли 69-та, в което им съобщава решение на Св. Синод в пълен състав, че понеже не са се съобразили с поправения юлиански календар, въведен с решение от декември 67-ма, Св. Синод им забранява да свещенодействат и братски ги съветва да се вразумят.

    Наистина не пише за уволнение. Благодаря Ви за въпроса. Вероятно сами са напуснали.