Нов православен храм бе осветен в столичния квартал Илиянци



На 19 юли, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в столичния квартал Илиянци беше осветен нов православен храм, посветен на свети пророк Илия.

Освещаването на новоизградения храм беше извършено от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, свещеник Ириней Любомиров, свещеник Йосиф Стоименов, протодякон Иван Петков и йеродякон Вартоломей.

Църковните песнопения бяха изпълнени от столични църковни певци воглаве с г-н Методи Стоилов.

Освещаването на храма беше уважено от г-н Димитър Димов, кмет на Район „Надежда“.

Дворът на храма беше изпълнен с благочестив народ, който беше дошъл да съучаства в историческото събитие по освещаването на новата духовна придобивка.

След водоосвещението на храма епископ Поликарп произнесе проповед, в която благодари на Бога за великата милост отново да бъде осветен нов храм на територията на София. Той изказа благодарност и на енорийския свещеник отец Ириней, на районния кмет и на всички дарители и спомоществователи, потрудили се за изграждането на църквата.

Епископът приветства и поздрави всички присъстващи от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела храмът да им бъде за радост, утеха и духовно преуспяване.

След молитвеното тържество думи на благодарност към всички присъстващи произнесе отец Ириней Любомиров, както и кметът на района г-н Димов, който от името на район „Надежда“ поднесе медал на отец Ириней за приноса му за развитието на района.

 

Снимки: архимандрит Евтимий

Видео: Любомир Върбанов

Източник: Софийска света митрополия

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...