Обновена иконна експозиция открива Регионалният исторически музей във Варна



Източник: в. Черно море

На 28 април от 17 ч. ще бъде открита изцяло обновената иконна експозиция на Регионалния исторически музей (РИМ) във Варна. Извършват се довършителните работи и 6-те експозиционни зали на втория етаж добиват завършен вид, а новото пространствено оформление все повече напомня одухотвореността на храм.

Автор на концепцията и куратор на селекцията на иконната експозиция е художникът-реставратор Константин Угринов, завеждащ реставраторското ателие към РИМ. Консултант е проф. д-р Любен Прашков, един от най-известните у нас изследователи на православната икона.

В новата експозиция са представени 150 икони, 30 – 40 от които се показват за първи път. Те според Коста Угринов са най-представителната част от колекцията на музея, която наброява около 900 икони (музейна собственост и под патримониума на Варненската и преславска митрополия).

Надиконостасен кръст е в центъра на новата информационна зала в началото на експозицията. Там посетителите ще могат да проследят как се създава иконата, да научат какви резбарски и иконописни школи са съществували у нас, как изглежда класическият православен иконостас с царските двери, с царските и празничните икони. В следващите зали се намират уникални екземпляри, създадени след ХIV в. За първи път са представени средновековните "Св. Георги" (XIV – XV в.), която няма аналог в България, и "Разпятие Христово" (ХVII – XVIII в.) от Несебърската школа. Могат да се видят оригинали от бившата гръцка митрополска църква "Св. Атанасий", творби на майстори от Тревненската живописна школа – Кънчо Иванчов, Иванчо Кънчов, Койчо Досюв, Досю Коюв, Йоаникий папа Витанов, Йонко поп Димитров, икони от Иван Хадживасилев от Габрово, Александър поп Георгиев от Ямбол, Никола Василев от Шумен, Анастас Кърклисийски от Асеновград… Отделно са събрани изображения на Богородица и образци с ликовете на български светци.

Новата експозиция, която е част от идеята за цялостно обновяване на РИМ, е направена според съвременните музейни изисквания.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...