Образованието, учебниците, децата и това, което виждащите не виждат



Поводите за този коментар са два. Първият е днешната новина в Православие България относно учредяването на Асоциация на преподавателите по религия и богословие в Източна и Централна Европа. Вторият – текст, който вчера ми изпрати един специален приятел. А защо получих този текст – това е съвсем трети повод.

Няма да пиша за новината, вече сте я прочели, за текста ще ви дам линк. Информацията в него е съвсем безобиден и надявам се не емблематичен пример за „религиозното” образование в България. Доверявам се на автора и цитатите, които е приложил. Уважавам стила му на писане, солидарна съм с някои от коментарите. Естествено, не мога да споделя емоцията и възмущението му, защото времето на неговото писане и „преживяване” с текста на учебника по Етика и Право за десети клас, са различни от моето време и моето отношение към „грешките” на другите. Може да се случи на всеки. Особено на нас, „виждащите".

А може би нямаше и да забележа „несъответствията”, защото виждам. А той не вижда. Та това е третият повод за тези редове.

Не знам дали сега му е времето и мястото, но се обърнах към този специален приятел да провери дали тази страница е достъпна за хора с нарушено зрение, за хора слепи (има и други определения, знам, но може други да не ме разберат). Освен забележките към функционалността на портала Православие България, получих и по-горе посочения линк и въпроси като: може ли да се регистрирам във форума; а може ли да публикувам?

Да! (и това го пише на главната ни страница, приемат се и предложения за публикации, няма изключения, а ако имате проблеми с регистрацията, пишете ни).

И още: има печатна грешка… а правописните кога ще ги оправите?

От опита си като коректор научих, че ние „виждащите” допускаме повече печатни, правописни, и други много съществени грешки от тях, от вас – невиждащите.  И така:

Приветстваме ви с "добре дошли", надяваме се и вие да помогнете с вашите съвети.  Искрено се надяваме съдържанието на този портал да е видимо за всички. Също се надяваме това съдържание, както и екипът ни, да ви бъдем полезни…

А за останалите ни читатели: ако искате да научите повече за тази важна част от аудиторията ни, посетете: http://bezmonitor.com

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...