Обръщение на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за празника на светите първовърховни апостоли Петър и Павел



Възлюбени в Господа чеда на светата ни Църква,

 

Празникът на светите апостоли Петър и Павел отново ни изпълва със светла радост и насочва мислите ни и нашия духовен взор към тези двама избрани и утвърдени лично от Христа Спасителя Негови свидетели и съсъди на божествената благодат, напомняйки ни същевременно и за апостолската същност на Църквата, която от самото начало и днес има апостолството като неотменен белег за своята истинност: признак, който я отличава и я прави ясно разпознаваема измежду всички общества и организации в нашия свят.

Днес, след като съвсем скоро отпразнувахме рождения ден на Църквата Христова – празника на светата Петдесетница, – богослужението ни призовава да разсъдим и върху мястото и ролята в Църквата на светите апостоли, като се съсредоточим върху онези двама от тях, които боговдъхновените химнописци справедливо са нарекли „първовърховни“, „първопрестолни“ и „учители на Вселената“.

Изборът на тях двамата, изсред всички апостоли на нашия Господ и Спасител, не е случаен. Много са причините и основанията на светата Църква да изтъква светите Петър и Павел по един по-особен начин в сравнение с останалите апостоли. Петър, камъкът на вярата и на изповядването на Христос като „Синът на Живия Бог“ (Мат. 16:16), и Павел, „най-малкият от апостолите“ (1 Кор. 15:9), но извършил най-голямото, разпростирането на Благата вест сред езическите народи, са два непоклатими стълба на Църквата и нейни същински фундаменти през всичките столетия на нейното дълго странстване из света и историята. Те са тези, за които в най-висока степен се отнася казаното за Църквата, че тя е утвърдена „върху основата на апостолите и пророците, имайки Самия Иисуса Христа за краеъгълен камък, върху който цялото здание, стройно сглобено, възраства в храм свет чрез Господа“ (Еф. 2:20-21).

От техните образи и от техния пример се вдъхновяваме и ние днес, на тяхната вяра и на тяхното жертвено служение се опитваме, според силите си, да подражаваме, по тях измерваме и преценяваме и днес своя личен и общностен принос към делото и мисията на Църквата в нашия свят, който продължава да жадува за истинно слово и търси верния път към Бога и Неговата вечна правда, към дома на Отца: нашето небесно отечество. Този път и това слово се откриват пред нас днес в образите и служението на светите апостоли Петър и Павел: най-верните и най-ревностни Господни свидетели и последователи, най-много от всички допринесли за утвърждаването на Църквата и за разпространението на Благата вест в света, образци за подражание от целия християнски род.

Днешният празник ни припомня още и това, че всеки от нас, който е бил удостоен с Кръщението в името Христово и по благодат е получил щедрите дарове на Светия Дух, е също призван Христов апостол. Призван – както и първите апостоли – не от човеци, а от Самия Бог и Господ, Учител и Спасител наш Иисус Христос да бъде Негов свидетел и изповедник, и благовестител на същото това Царство Божие, за което някога, в зората на християнството, са проповядвали светите Петър и Павел и всички Христови апостоли и отци на Църквата през всички времена и до днес.

Нека бъдем достойни приемници и продължители на делото на първовърховните апостоли, за да допринасяме към голямото богочовешко дело на съзиждането на Тялото Христово, неизменно вдъхновявайки се от тях и всички проповедници и благовестители, с ревност отдавайки на Христа и на Неговата Църква силите си и даруваните ни от Бога таланти. Да се подвизаваме добре във вярата и благочестието, та и чрез нас, както някога, Господ всекидневно да прибавя към Църквата Си такива, които се спасяват (Деян. 2:47).

„Апостоли първопрестолни и на вселената учители, молете Владиката на всички да дарува мир на света и на душите ни – велика милост!“ (Тропар, гл. 4)

По молитвите на Пресвета Богородица, на светите първовърховни апостоли Петър и Павел и на всички просияли в светостта Свои угодници Бог да милва и спасява всички нас!

Честит и благословен празник!

† НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

 

Източник: Официален сайт на Св. Синод на БПЦ-БП

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...