Негово Светейшество патриарх Неофит поздрави вярващите за празника на светото Преображение Господне



Негово светейшество Софийският митрополит и български патриарх Неофит благослови участниците в светата божествена литургия, отслужена в катедралния храм „Свети Александър Невски“ днес, и поздрави вярващия църковен народ с празника на Светото Преображение. Неговото обръщение беше прочетено от амвона от Мелнишкия епископ Герасим, който отслужи празничното богослужение. Публикуваме пълния текст на  Патриаршеското послание:

ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

С отеческа обич и светла радост приветстваме и поздравяваме всички вас със светото Преображение на нашия Господ – празника, който светата Църква чества в днешния ден. Нека светлината, озарила някога Господните ученици на планината Тавор, да свети и в сърцата на всички нас, а чрез нас да огрява и света около нас – като ярко свидетелство за дивната Божия любов към целия човешки род и цялото творение. Любов, която намери своето най-висше изражение в чудото на Боговъплъщението и във всички спасителни за нас събития от земния живот на Иисус Христос – нашия Господ, Изкупител и Спасител. Тази божествена светлина не може да бъде затъмнена дори и от най-непрогледния мрак, от нищо и от никого (Иоан 1:5), защото тя е светлина, извираща от „истинската светлина, която просветява всеки човек, идващ на света“ (Иоан 1:9).

Тази светлина носим и ние, кръстените в Христовото име, и наш дял, наш свят дълг е да просветляваме с нея всички онези, които са около нас, които виждат делата ни и искат да намират в тях поводи за прослава на нашия Небесен Отец (Мат. 5:16). Светът, в който живеем, продължава и днес да изпитва остра нужда от тази всепросветляваща Христова светлина. И днес в него продължава да царува мракът на княза „на тоя свят“ (Иоан 12:31), мракът на безпросветното богоборчество, но от нас зависи доколко ще разсейваме този мрак, заедно с цялата измама на врага на нашето спасение. От нас зависи да бъдем богоносци не само в мислите си и в нашите сърца, но и в нашите дела, с които свидетелстваме за Христовата победа над смъртта и ада, за великата Божия любов към света, която и днес се излива щедро над нас чрез Светия Дух (Рим. 5:5).

Христовото Преображение, което заедно с цялата Църква тържествено прославяме днес, е не само ярко свидетелство за Христовото богочовечество, но и призив към всекиго от нас за нашето лично преображение, тъй като ние, възродените за нов живот в светото Кръщение, сме призвани да бъдем участници в тайнството на богочовечеството. Преобразявайки себе си в богообщението и в живота по Бога, всеки според своите сили и своята ревност, ние преобразяваме и цялата действителност около нас. „Придобий мирен дух и хиляди около тебе ще се спасят“ – в основата на това прочуто наставление на светия преподобен Серафим Саровски лежи именно истината за огромната сила на личното преображение, защото какво друго може да представлява придобиването на мирен дух, освен преобразяване на стария човек вътре в нас?

Вървейки по този благословен, благодатен път на нашето лично преображение, ние винаги имаме пред себе си образа на преобразилия се в Своя истински богочовешки лик Господ и Спасител наш Иисус Христос, в Когото се и утвърждаваме.

Неговата любов и Неговата велика милост да бъдат с всички нас!

Честит и благословен празник!

† НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

 

 

Източник: Официален сайт на Св. Синод на ПБЦ–БП

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...