Обръщение на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за мир по повод военните действия в Украйна



ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

Встъпвайки в подготвителните дни преди началото на спасителния Велик пост, сме свидетели на военни действия между два братски народа – Русия и Украйна, приели спасителната Христова вяра от единия купел на светото кръщение.

Кръвопролитията и отнемане на невинни човешки животи е недопустимо за всички, които търсят мир, единство и любов в света!

 Христовият завет: „Мир ви оставям; Моя мир ви давам; Аз ви давам не тъй, както светът дава“ (Йоан 14:27), и „блажени миротворците, защото те ще се нарекат синове Божии“ (Мат. 5:9), отекват в сърцата ни и са основен дълг на всеки християнин!

Призоваваме всички, от които зависи, да прекратят кръвопролитията и загърбят противоречията, да зачетат основното човешко право на живот и свобода, и да постигнат по пътя на дипломацията жадувания мир, завещан ни от Спасителя Христос!

Отправяме всесърдечна молитва към Всеподателя Бога и Отец на мира, да спрат раздорите, безредията, крамолите и кръвопролитията, като отново се възцари мир и благоволение сред човеците!

Молим се Господ да подкрепи верните Си, които желаят и се стремят към мир и разбирателство, да избави света от козните на лукавия, който пося чрез отдадени нему човеци семето на разделението и разрухата, и цели да подложи на изпитание богозавещания мир в света и венеца на Божието творение – човека!

Покровът на света Богородица да закриля всички човеци, които се намират в беди, скърби и нещастия, и ги дари с търпение, молитва и упование в Божията милост и правда!

Господ Бог да упокои в селенията на праведните душите на всички загинали вследствие на военния конфликт в Украйна!

НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...