Обръщение на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит за Благовещение на Пресвета Богородица



ВЪЗЛЮБЕНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

Светлият празник на светото Благовещение Богородично и тази година ни връща в смирения Назарет, където преди две хилядолетия за пръв път в нашия свят прозвучава Благата вест за спасението на света и на човечеството. Изпълнява се древното обещание: Бог милостиво поглежда към всички Свои чеда и изпраща Своя Единороден Син между нас, за да ни увери по най-категоричен начин в безмерната Си любов – любов, която не познава граници, защото извира от недрата на самия източник на Любовта.

Човечеството вече е било извървяло пътя на своята подготовка за посрещането на Спасителя. Родила се била тази, която е намерена  за достойна да вмести Невместимия, да отдаде човешкия дял в тайнството на богочовечеството. И когато моментът настъпил, Бог не забавил изпълнението на Своя план за спасението на човеците: „… ето, ти ще заченеш в утробата, ще родиш Син и ще Го наречеш с името Иисус. Той ще бъде велик и ще се нарече Син на Всевишния… царството Му не ще има край“ (Лука 1:31-33).

С нея, Божията отроковица, с нейното блажено раждане и възпитание в съвършенството на добродетелите в Божия дом и израстването ѝ като най-достоен съсъд на Божията благодат, старото отминава, отива си епохата на „тъма и смъртна сянка“ (Пс. 106:10) и настава изгревът на епохата на светлината и познанието, на любовта и радостта, които Господ ни завеща като първи и най-важни Свои спасителни заповеди. Всичко това стана възможно благодарение на нея – най-свидното цвете на човешкия род; най-дивният плод на човечеството за всички времена; тази, която със своето величие в смирението си пред Бога и с ролята, за която беше избрана, успя да удиви дори ангелското войнство. И тя разбра цялата тайнствена дълбочина и космически смисъл на онова, което предстои, и смело изповяда и засвидетелства пред Божия пратеник своето съгласие: „ето рабинята Господня; нека ми бъде по думата ти“ (Лука 1:38), а на праведната Елисавета каза: „ето, отсега ще ме облажават всички родове“ (Лука 1:48).

ОБИЧНИ В ГОСПОДА,

За светата Православна църква този ден е още и ден на отдаване почит и уважение към жената, към жената-християнка, която с любов и ревност по Бога и Божия дом гради своето семейство като малка Божия църква, отглежда и възпитава своите деца в духа на Христовата любов и на завещаните ни от Христа Спасителя добродетели, ръководейки се вярно от примера на светото семейство на Пресветата Дева и от самата нея, в нейното послушание към Божията воля. Нека отдадем дължимото на тези около нас, които всеки ден незабележимо съчетават молитвата с своята майчина грижа за нас, които са истинска опора на своите семейства, а така и на цялото наше църковно общество, да ги поздравим от сърце, като отвърнем на любовта им с любов, на грижата – с грижа, на всеотдайността – с всеотдайност. Нека се вдъхновяваме от тяхната ревност, дълготърпение и всеотдайно посвещение, да им отдаваме заслуженото и да не скъпим време и внимание за тях.

Пророчеството Богородично продължава да се сбъдва и до днес. И до днес хиляди и милиони християни и не само християни по цял свят почитат и истински благоговеят пред образа и величието на Пресветата Дева. И до днес към нея се отправят най-горещи молитви за небесното ѝ ходатайство пред нейния Син и наш Бог Господ Иисус Христос. И до днес на нейно име се въздигат свети Божии храмове, в които благочестиви вярващи живеят духовния си живот под Покрова на Небесната Всецарица. Нима може да има по-убедително доказателство за това, че Божият избор, възвестен чрез Архангел Гавриил на днешния ден, е бил избор съвършен и спасителен за всички нас?

Днес радостта е преизобилна, когато наред с благовестието за началото на човешкото спасение, се освещава и дом на Всевишния Бог, който е място за молитва, благодарение и прибежище на всяка християнска душа. Благодарни сме, защото се изпълни едно дългоочаквано събитие, за което положиха труда си много човеци. Всесърдечно благодарим на председателя на църковното настоятелство иконом Емилиян Костадинов, на настоятелите при новоосветения храм, на градоначалника и Общинската управа, на кмета на район „Искър“, на дирекция „Вероизповедания“, на българското правителство, на всички ктитори и дарители, както и на всички знайни и незнайни човеци, подпомогнали според силите и възможностите си това богоугодно дело да бъде увенчано с успех. Всемилостивият Господ да ги дарува със здраве, дългоденствие и преуспяване във всяко добро и спасително дело!

От днес имаме благолепен храм Господен, който е лечебница за душите на всички, които прибягват с искрена вяра в Богочовека Христос и дейно участват в живота на Църквата, за утеха и спасение, под покрова на Божията на Майка.

По молитвите и небесното застъпничество на Пресветата наша Владичица и винаги Дева Богородица Господ да укрепи всички нас в православната вяра, и приемайки Божието Слово в сърцата си да благовестим истината на всички човеци.

На многая лета! Честит нов храм!

С отеческа в Христа обич и благословение,

НЕОФИТ
ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

25 март 2021 г., София

 

Източник: Софийска света митрополия

Сн. vladivostok-eparhia.ru

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...