Обсъждат вероучението на епархийска конференция



Християнската просвета сред децата и младежта в българското училище ще обсъдят на Епархийска свещеническа конференция утре свещениците от Пловдивската епархия.

Конференцията се свиква за пръв път от Негово високо преосвещенство Пловдивският митрополит Николай и ще се проведе в салона на митрополията в двора на храм „Св. Петка”. Владиката ще запознае духовенството от епархията с предприетите действия от Светия Синод на Българската православна църква за въвеждане на православно вероучение в българското училище. Той ще разясни изработената от Синода концепция за въвеждане на предмет Религии и ще сподели опита и успешния модел, установен вече в град Пловдив, съвместно с общината, за въвеждане на допълнителни часове по Православно вероучение като извънкласна форма.

Очаква се на конференцията да бъдат дадени указания за синхрон на действията в това отношение в цялата епархия. 1200 деца от първи и втори клас изучават предмета през втория срок в пловдивските училища.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

3 Отговори

  1. Atila каза:

    Позволих си да се свържа с няколко познати и да си изясни ситуацията с пресконференциите. Със сигурност това не са координирани действия между двете епархии София и Пловдив. Смешното е, че след като епископ Йоан е взел решение за подобна конференция, митрополит Николай е предупреден, че изостава и на следващия ден е взето решение, същата конференция, под същото мото, даже в същия ден и час да се проведе в Пловдив. Толкова ли е ялова мисловната владишка дейност у нас?

  2. papi каза:

    Съгласен съм напълно с коментара на Атила! Ако мисловната владишка дейност у нас е толкова ялова, какво можем да очакваме като промяна? Или синодалния клир чака някой друг да му свърши работата. Я, вместо да си седят зад дебелите синодални стени, да вземат и да излязат като бели хора всред своите пасоми. Да видят какво мислят те. Да ги научат на добър пример, който да дадат на децата си. Иначе – църквата чака държавата да й свърши работата. Родителите чакат църквата да им свърши работата. Ялова работа!

  3. kamuk каза:

    Smjatam, che predmet „Verouchenie“ trjabva da ima i da e zaduljitelen. Ot druga strana mislja, che vuzurkovjavaneto na edno dete trjabva da se izvurshi mnogo predi to da trugne na uchiliste. Tova e zaduljenie na vseki roditel, osobeno na bastite, zastoto te otgovarjat pred Boga za zjaloto semejstvo.