Обсъждат възстановяването на Зографския манастир в Банско



Darik news

Заседание на Инициативен комитет по повод възстановяването на Зографския манастир ще се проведе в Банско на 25-и юни, съобщи кметът на курортния град Александър Краваров. Председатели на комитета са градоначалникът на Банско, неврокопският митрополит Натанаил и игуменът на Зографския манастир Амвросий.

Главен акцент на срещата ще бъде ремонтът, съсредоточен върху банското крило на атонския манастир, който е съгласуван с президента на България Георги Първанов.

За възстановяването на светата обител община Банско е отпуснала 400 000 лева, начинанието финансират и Министерството на финансите и министерси съвет, в лицето на дирекция „Вероизповедание”.Ремонтът, съобразен изцяло с изискванията на Министерството на културата на Северна Гърция, включва укрепване на банското крило и реставрация на килиите. По думите на кмета това крило се нуждае от ремонтни дейности, защото то е най-автентичното и единственото запазено от 1750 година. В южното крило в светата обител е заложено изграждането на ново помощение за библиотеката, нов покрив, както и ново помещение за иконите. Ремонтът ще се извършва по ръководството на архитект Васил Китов, съвместно с гръцки фирми. На срещата ще се направи и отчет за изминалата година на Инициативния комитет, финансов отчет за израсходваните средства, както и промени в неговия състав.

На 25-ти ще бъде бъде приета и програма за работата на съвета през следващата година.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...