Обучението за работа с медии на църковници приключи



На 17 юни бяха раздадени сертификатите на участниците в последния модул от обучението за работа с медии, което Фондация „Покров Богородичен” организира специално за църковни служители, богослови и работещи в неправителствени организации и държавни институции, чиято дейност е свързана с живота на Църквата.

В последния ден от семинара бяха представени проектите на участниците за организиране на медийни кампании и стратегии.

Темите на проектите са представителни за проблемите в съвременното ни общество, както и за реалността, в която се развиват отношенията църква-общество-държава. В този контекст представителите на медиите, които бяха поканени като водещи обучението, бяха особено полезни не само с теоретическата си подготовка, но и с практическия си опит и познания. Бяха предложени конкретни стъпки за оптимизаране на работата на енорийските свещеници с медиите на местно ниво. Бяха обсъдени стратегии за промяна на отношението на представителите на националните медии към темите, свързани с Църквата като институция и начин на живот.

Ето и някои от темите на кампаниите, които бяха презентирани и дискутирани.

Кампании с национална насоченост и духовно-просветен характер: въвеждането на обучението по религия като задължителен предмет; привличането на ученици и мотивирането им да изучават вероучение; статутът на семинариите и превръщането им в престижни учебни заведения; ролята на свещенството за духовно-просветната дейност; стратегии за катехизиране на младото поколение.

Кампании, свързани със социалната дейност на църквата: кампания в помощ на пострадалите при наводненията, която има потенциала да прерасне в специална програма за бедствия и аварии.

Кампании свързани с местни инициативи: построяване на храм, събиране на средства и др.

В последната вечер слово към участниците отправи отец Стоян Махлелиев, предстоятел на катедралния храм „Св. Богородица” в гр. Варна.

Той като домакин изказа своята благодарост за инициативата на Фондация „Покров Богородичен”, както и за готовността на представителите на медиите да участват в това обучение с убеждението, че има какво да научат както църковните служители за медиите, така и медиите за тяхната работа.

Доказателство за това е опитът, който свещенослужителите от Варненска и Великопреславска епархия имат в работата с местните медии. Семинарът бе отразен от Програма „Море” към Телевизионен център Варна, Радио „Варна” и Радио „Фокус”. Събитието бе отразено в почти всички печатни и електронни медии, след като от пресцентъра на Варненска и Великопреславска митрополия са изпратили предваритнелно съобщение. Интересът към всяка инициатива, която се организира от местната епархия, е в резултат както на поуките от отрицателния опит в миналото, така и от положителните практики в работата с медиите, които днес вече са утвърдени.

Слово пред участниците произнесе и организаторът на посещението от страна на домакините, отец Дончо Александров от храм „Св. Атанасий”.

Своите послания отправиха и обучителите: Димитър Сотиров от Българска медийна коалиция, Жана Николова от Консултантска агенция за връзки с обществеността, и Васил Чобанов, журналист от радио „Нова Европа”.

Своята благодарност към домакинитe поднесе Мариета Ганева, координатор на Програма "Обучение" към Фондация „Покров Богородичен”. Бяха отправени думи за благодарност към домакините на последния модул от обучението. Това са, от една страна, свещениците от Варненска и Великопреславска епархия, които представляваха епархията и като участници в обучението, и като домакини; както и домакините от хотел „Корал” в комплекса „Св. Св. Константин и Елена” в лицето на собственика г-н Любомир Живанкин, който като християнин, винаги е откликвал на инициативите на църквата.

След сесиите, след представянето на проектите, дискусиите и разгорещените спорове, всеки от присъстващите на това обучение обеща да отнесе със себе си с едно „съгласие”, най-важното: че когато познаваш другия, това е начало на промяната в представите, стереотипите и нагласите. В началото тези предварителни „познания” за другия бяха заключени в познатите клишета, че медиите са „враг” на истината, или, че Църквата „нямала какво да ни каже” или не знае как да ни го каже. След това обучение монолозите „за” и „против” по отношение на работата с медиите поставиха началото на един диалог и приятелство между журналисти и свещенослужители.

очаквайте: подробен фоторепортаж от събитието

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...