Обявиха победителите в Детския творчески конкурс „Моята църква за Хамбург“



Risunki_24_majВ рамките на честванията на Деня на българската писменост и култура в Хамбург, тържествено бяха обявени победителите от Детския творчески конкурс на тема „Моята църква за Хамбург“ по инициатива на Българската православна църковна община „Св. св. Кирил и Методий“ в немския град. Събитието бе открито от почетния консул на България в Хамбург проф. д-р Имайер.

Авторитетно жури в състав: прот. Добромир Димитров, проф. дфн Калин Янакиев, проф. дфн Георги Каприев, Люба Карабаджакова, Милена Александрова, определи дванайсетте победители в конкурса за рисунка. Това са: Георги Ганчев от Добрич (7 год.), Виктория Валентинова от Гложене (5 год.),  Кристиана Калайдзис от Ротвайл (8 год.), Жулиета Недялков от Нюрнберг (11 год.), Борис Иванов  (8 год.), Константин Димитров (11 год.), Константин Лазаров (5 год.), Константин Вебер (5 год.), Анн-Софи-Мари Урсич (5 год.), Биляна Димитрова (5 год.), Ивана Стрибинг Панева (5 год.), всички те – от Хамбург.

Идеята на инициаторите е 12-те творби да бъдат издадени в календар за 2015 г, а средствата от продажбата му ще отидат за една добра кауза – изграждането или закупуването на църковна сграда в Хамбург за богослужебните нужди на българската православна общност.

Победителите в конкурса ще получат наградите си през септември 2014 г. Всеки от участниците в конкурса ще получи почетна грамота, подписана лично от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний. Той е подготвил за участниците и православни комикси, разказващи за чудото на Христовото Възкресение. Дванайсетте победители ще получат и награди от издателство „Омофор“.

В своето обръщение към отличените деца и техните семейства Негово Високопреосвещенство отправи благодарност към всички участници и приветства благородната цел на конкурса: „Докато в един град в България може да има две, три и много повече православни храмове, то в Западна Европа, разстоянията до най-близкия български православен храм в един космополитен европейски град или в една обширна област, или държава, са много големи и това изисква много силна, осъзната и ясна мотивираност на вярващия народ, за да посещават нашите богослужения и да участват в живота на църковната община. Няма нищо по-удовлетворително за един пастир от това да види как в едно семейство децата, водени от своите дядовци и родители са в храма и всички заедно са съпричастни с радостта на големите Господски и Богородични празници или на неделния ден… Скъпи деца, вашето участие в творческия конкурс “Моята църква за Хамбург” показва желанието ви да бъдете съпричастни, както с радостите, така и с проблемите на Епархийската ни църква.”

Част от инициативите по повод 24 май бяха и творческата работилница „Въведение в иконописта“ и майсторската работилница за деца „Моята църква за Хамбург“.

Ikonopis

 

 

 

 

 

 

 

Ikonopis_HH_05_copy

 

 

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...