Оскверниха джамията в Благоевград с нацистки символи



 

Източник: Вяра

Джамията в Благоевград осъмна вчера осквернена със свастики. Нацистки символи и ругатни срещу ДПС са изрисувани върху лицевата част на сградата. За това сигнализираха във “Вяра” читатели, живеещи в района. Сградата от няколко месеца вече се стопанисва от джамийското настоятелство
По силата на решение на Районен съд – Благоевград от 05.09.2006 г. мюсюлманското настоятелство, представлявано от Реджеп Рахман Ариф, бе въведено във владение на джамията в края на миналата година.
“Не сме притеснени от обидите, които са изписани върху стените. Но сме озадачени, че е поруган един храм”, така коментира случката общинският лидер на ДПС в Благоевград Ариф Мустакли. Според него това е дело на хора, които нямат вяра в Бога независимо от неговата религиозна определеност.

 

“На подобни действия са подвластни само слабите, които се чувстват по някакъв начин застрашени”, каза още Мустакли. Той бе категоричен, че засега няма да почистват надписите, за да могат да се видят от по-голяма част от жителите на Благоевград. В района винаги е съществувала етническа толерантност и не смятаме, че това ще бъде повод да се изострят настроенията помежду ни”, каза още общинският лидер на партията.
Шефът на благоевградската полиция комисар Константин Титянов заяви, че е разпоредил проверка по случая, за който “Вяра” го уведоми, и че ще се вземат всички необходими мерки, за да се предотвратят повторни вандалски прояви.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

8 Отговори

  1. Дон Кихот каза:

    Това са предизборни провокации на самото ДПС. Надписите ще останат там во веки веков, за да бъдат изобличени православните диваци.

  2. лъчезар каза:

    Не е сигурно, че е провокация на ДПС.Нищо чудно местни кретенчета, изживяващи се като нацисти да са препили и препушили с трева, и да са решили,да се направят на смелчаци.Ариф Мустакли има право, че това е работа на хора,които нямат вяра в Бога,независимо дали са депесари или псевдонацисти.

  3. narayana каза:

    ne biva da se oskvernjvat hramove po kakavto i da e povod.ako musulmanite ru6at pravoslavni hramove-tova si e tehen grjh.nie pretendirame,4e sme miroliubivi poslannici na bojia zakon i na normalnia 4ove6ki na4in na jivot,njma mjsto za vandalizam,o6te pove4e,risuvaneto na svastiki po stenite svejda neobi4a6tite musulmanite do fa6izirani bandi.

  4. evfimiya каза:

    Но сме озадачени, че е поруган един храм”, така коментира случката общинският лидер на ДПС в Благоевград Ариф Мустакли.

    Gospodin Mustakli moze bi tryabva da e oshte po-ozadachen ot fakta che pochti vsichki curkvi v okupiranata chast na Kipur sa prevurnati v obori, magazini, sladove, kafeneta ili restorantcheta…

    Tova v nikakuv sluchai ne znachi che opravdavam huliganskata postupka v Blagoevgrad.

  5. resimeni каза:

    Чудех се днес на кого да разкажа какво ми се случи – а вече минава среднощ. И съм на работа, на рецепция в хотел. Само час по-рано седях на терасата с една иранка и пиех ирански чай от термос. Цялото семейство си бяха донесли всички приспособления за удобно (и евтино) пребиваване в България – огромни пластмасови кутии пълни с храна, чинии и прибори. Щях да падна като открих, че имаме еднакви порцеланови чинии – ирански и в квартирата ми… Е, върхът, разбира се, беше когато единият син дойде в кухнята да стопли на печката тенджера с ядене. Имаше пиле с ориз и шафран… А като се нахраниха, момчето дойде да измие съдовете. И после били терористи. За друго започнах да пиша, впрочем. Както си седяхме на терасата с майката, вече почти баба, впрочем, тя стана, започна да ми говори нещо на фарси, посочи нагоре, усмихна се и каза God. Аз любезно се усмихнах, но нямах сили да се мръдна от стола. Цял ден ме болеше глава и бавно осъзнавах какво всъщност става, а когато разбрах, беше вече късно да се махна. Жената си постла килимче на земята, развърза забрадката си, смени я с две други и започна да се моли. Боже, мислех си още преди това, колко добри хора са всъщност, как често оставаме външния вид и вкоренените вече навици да определяме хората по някакъв генерлно зададен праобраз да ни водят.

  6. resimeni каза:

    Кой ще каже, кой ще потвърди, кой ще даде дума, че няма да бъдат спасени душите им? Ние ли знаем, които себе си едва познаваме, а съдим другите? А аз просто си седях там, в тъмния ъгъл на терасата, до цветята, пиех изстиващия чай и не смеех да дишам… Сега само се усмихвам при този така близък спомен, дори не знам какво да мисля. Но беше хубаво, толкова хубаво…

  7. Дон Кихот каза:

    И досега се чудим как така българите от Родопите са станали помаци. Ти показа как. Видяла си една мюсюлманка да се моли на черджето и се прехласваш. Пишеш, че си православна. Ти знаеш ли каква е разликата между православие и ислям, как човек се спасява в едното и се погубва в другото, какъв е приносът на едната и другата религия към цивилизацията? Или за тебе е важна само субективната емоция, егоистичното усещане, че се чувстваш „добре“, а пък другото да върви по дяволите. Внимавай обаче ти да не отидеш там.