Отбелязване Въведение Богородично в страната



Фокус

По повод големия християнски празник Въведение Богородично, който Православната църква чества на 21 ноември като ден на Божията майка, християнското семейство и младеж, във всички епархии на БПЦ ще бъде отслужена тази вечер празнична вечерня, а утре божествена света Литургия. Предлагаме информация за това къде ще служат днес и утре някои от архиерейте на БПЦ.

Във Варна местната община и Софийския университет "Св.Климент Охридски" организират днес от 14 часа в Духовно-просветен център “Свети Архангел Михаил” дискусия на тема “Отговорно родителство".
А утре от 8.00 часа в Катедрален храм “Свето Успение Богородично” ще започне божествената света Литургия, която ще оглави Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Кирил. След литургията ще бъдат наградени участниците в конкурса “Народната памет разказва”.
Във Видин след празничната вечерня днес в катедралния храм "Св. Димитър", която ще отслужи Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан, в салона на читалище "Цвят" ще се проведе беседа за Божията майка, християнското семейство и младеж. Утре митрополит Дометиан ще оглави светата божествена Литургия отново в катедралния храм" Св. Димитър". Вечерта дядо Дометиан ще гостува в град Лом, където ще присъства заедно с кметицата Пенка Пенкова в 17 часа на тържество в читалището. Ще има програма с участието на хор, ученици и гражданството на дунавския град.
Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Натанаил ще отслужи светата божествена Литургия във възрожденския храм "Въведение на Пресвета Богородица", един от най-ярките символи на Благоевград.
В Русе Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Неофит ще отслужи божествената света Литургия в катедралния храм "Света Троица". На този празничен ден стартира и двумесечен съвместен проект на Русенската митрополия и болницата в града. Той е насочен към социално-педагогическа работа с деца от домове без родители. Проектът е под надслов "Другите наши деца". Финансиран е от фондация "Про Ориенте" и ще бъде ръководен от русенския свещеник отец Добромир.
В Ловеч светата Божествена литургия ще отслужи Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил. На този ден в читалището на града ще се проведе и празничен концерт организиран от Ловчанската митрополия и общината.
В София Божествената света литургия в патриаршеската катедрала "Св.Александър Невски" ще отслужи Негово преосвещенство Стобийският епископ Наум, главен секретар на Светия Синод. От 14.30 часа в енорийския център към храм „Св. Св. Кирил и Методий” ще се проведе открит урок по случай деня на християнското семейство. Децата ще говорят по темата „Въведение Богородично”. Ще има викторина с награди и прожекция на филм с православна тематика, адаптиран за слухоувредени.
По-късно с благословението на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Максим от 18 часа в Софийската Света митрополия ще се проведе станалия традиционен празничен концерт посветен на Въведение Богородично.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...