Отбелязват 800 години от гибелта на цар Калоян



Източник: Darik news

Със света литургия и панихида в църквата “Св. 40 мъченици” във Велико Търново започна отбелязването на 800 години от смъртта на цар Калоян. Възпоменанието бе отслужено от Великотърновския митрополит Григорий.

Калоян е цар на България от 1197 до 1207 г. Той е най-малкият брат на българските царе Асен и Теодор Петър. След смъртта на Асен, цар Петър взема Калоян за свой помощник в управлението. Когато и той станал жертва на заговор, Калоян изпреварил заговорниците и бил коронясан за български цар в началото на 1197 г.

През 1198 г. Калоян започнал действия против Византия, като привлякъл на своя страна самостоятелни владетели на области, с които бързо успели да превземат силната тракийска крепост Констанция (Симеоновград). След това се отправили към Варна. Българските войски обсадили града и на третия ден овладели крепостните стени и нахлули в града. В края на 1201 г. започнали преговори за мир, които завършили с договор през 1202 г.

През 1207 г. цар Калоян се отправил към Солун и обсадил града. По време на обсадата цар Калоян умира при неясни обстоятелства, след което тялото му е пренесено в Търново.

През 1972 г. археологът Въло Вълов започва мащабно проучване на църквата “Св. 40 мъченици”, където е открит гробът на Калоян. Тленните му останки са пренесени в Регионалния исторически музей във Велико Търново. На 19 април тази година те бяха погребани с държавни почести в църквата “Св. 40 мъченици”. Саркофагът, в който е погребан Калоян е изработен от неръждаема никелирана стомана и върху него е гравиран личният знак на владетеля.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

2 Отговори

  1. Дон Кихот каза:

    Калоян е униат, каква молитва за него? Григорий трябва да бъде низвергнат.

  2. chorbalan4o каза:

    с две ръце те подкрепям, Дон Кихоте!!

    поредната голяма глупост в БПЦ. Но се сърди, явно са му толкова и познанията на въпросния митрополит.. 🙂