Отворено писмо от братството на Зографския манастир на Света гора



Игуменът и братството на Зографския манастир на Света гора изпратиха отворено писмо до вярващите християни в България, което бе оповестено на официалния патриаршески сайт. Ето и пълния текст на писмото:

Почитаеми архиереи, уважаеми свещенослужители и събратя – монаси, скъпи братя в Христа,

През последните месеци братството на Зографската св. обител е свидетел на явна клеветническа кампания срещу него, която по различни канали и в различни форми се излива върху църковното и гражданското общество в Родината ни и се старае да руши доброто име на манастира. Донякъде и ние с нашите човешки слабости сме виновни за това, което се постарахме да изясним в кореспонденция със Софийската св. митрополия. Бихме искали да уверим вярващите, че манастирското ръководство взе необходимите мерки за преодоляване на смущенията.

От друга страна, тези прояви на човешки слабости и грешки се използваха извънредно активно от определени среди и станаха повод за обвинения срещу манастира, които са изцяло клеветнически. Такива са, например, публикацията на архим. Никанор „Право на отговор: Старият стил и старостилието“ от 26.11.2017 г. в портала „Двери на православието“, както и анонимната статия в същия портал „Софийска епархия излезе с увещателно послание до отклоняващите се по пътя на псевдомонашеството“ от 20.07.2017 г. Германският манастир също стана обект на нападки и злостни клевети (вж. напр. статията „За историята около Германския манастир“ от 23.12.2017 г., също в „Двери“). В тези и редица други материали по некоректен начин се смесват действителни събития с предположения и фантазии, за да се създаде образ на зографските монаси като ръководители към разкол и нездрави разбирания. Паралелно с това е налице създаване на постоянна дезинформация в управленските учреждения на българската държава, както и сред църковната йерархия. Разпространява се слухът, че Зографският манастир е пълен с руски монаси и българският му характер е сериозно застрашен. Подобни слухове се използват включително с цел да се внушава, че манастирът не е в състояние добре да управлява имотите си в България, което създаде сериозни проблеми пред манастирското ръководство съвсем неотдавна.

Чрез настоящото кратко обръщение бихме искали да заявим следното.

Ние считаме себе си за верни чеда на Едната Свята Православна Христова Църква, която е една и съща, т.е. едно Тяло Христово, както на Св. Гора, така и в България и навсякъде другаде, където е налично евхаристийно общение с Тялото и Кръвта Христови между Поместните църкви, независимо по кой календар служат те. Братството ни няма и не може да има за цел подклаждането на каквито и да било действия, водещи до църковен разкол. Дейността на манастира в цялата му 1100-то годишна история е известна като съзидателна и градивна по отношение на родната ни Църква и отечеството ни. През последните години също се стремим да продължаваме съзидателната традиция на отците си, на първо място чрез поддържането на живата атонска монашеска традиция в манастира. Това помага на хилядите посетители в обителта да се върнат в родината си, обновени от докосването до хилядолетната светиня. Издателската дейност и сътрудничеството с университетските и други академични институции в България през последните десет години, са съществен принос към църковното дело на Църквата, както и към задълбочаването и осмислянето на родната култура и история. Затова категорично се разграничаваме от злобните, преувеличени и преиначени твърдения, обвиняващи ни в „разколническа“ дейност.

Що се отнася до българския характер на манастира, уверяваме най-отговорно всички заинтересовани, че той остава ненакърнен и не застрашен от нищо. Не е излишно да се знае, че този статут на манастира е закрилян не само от хилядолетната традиция, но и от международни договори – чл. 13 на Северския мирен договор (1920 г.), потвърден от протокол №16 от Лозанския договор (1923 г.). В братството ни освен българските монаси и послушници, които се преобладаващо множество, живее един руски монах, който е пълноправен член на братството и е записан в манастирския монахологий. Използваме случая да помолим вярващите да се молят на отец Пафнутий (това е името му), защото не отдавна лекарска диагноза установи раково заболяване. В братството ни живеят и няколко послушника от други народности – молдавска, украинска, латвийска, грузинска. Също така са налице и няколко йеромонаси със статут на гости на манастира (незаписани в братството), от българска и руска народност, които спомагат за неотклонното извършване на ежедневния богослужебен кръг. Всичко това изцяло в традицията, както на нашата св. Обител (което е видно от списъците на монасите през вековете, налични в архива ни), така и на останалите манастири на Св. Гора, където във всяка обител са налице монаси от различни народности. Защото според евангелското учение „няма вече иудеин, ни елин… всички вие едно сте в Христа Иисуса“. (Гал. 3:28). Едновременно с това съзнаваме отговорността си пред родината за запазване статуквото на манастира и не бихме допуснали то да се промени.

Заявяваме, че сме наясно от къде се разпространяват горепосочените слухове и клевети. Молим се Бог да прости на тези хора и да ги доведе до покаяние. Също така всеки ден се молим и за всички наши сънародници, за „благосъстоянието“ на Св. Църква в родината ни. Молитвено желаем на всички наши сънародници Роденият от Дева и приел човешка плът Богочовек, щедро да надари всички с богатите Си и нетленни дарове в настоящите празнични дни.

Игумен на Зоографската св. Обител: архим. Амвросий со всею во Христе братиею.“

 

Източник: www.bg-patriarshia.bg

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...