Отец Александър Лашков бе отличен с офикията „иконом“



На Петдесетница, по време на празничната света Литургия в столичната църква „Света Троица“, оглавена от Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, предстоятелят на храма протойерей Александър Лашков бе отличен с офикията „иконом“. Епископ Поликарп представи отеца като достоен служител на св. олтар повече от 25 години, изявен църковен диригент и композитор.

Отец Александър Лашков е завършил през 1961 г. Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, гара Черепиш, след което придобива и висше богословско образование в Духовната академия „Св. Климент Охридски“ (1965 г.). Специализира в двугодишен полувисш курс за диригенти на хорове и оркестри. След това завършва и Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив.

Работи като преподавател по музика и повече от петнадесет години ръководи Детско-юношеския духов оркестър “Ботева чета“ в София, от чийто състав впоследствие се изявяват редица музиканти. През 1991 г. сформира мъжки хор в храм „Св. Троица“, а през следващата година на 8 февруари приема свещенически чин. Автор на няколко сборника с проповеди – „Пътят към храма“ (в три тома) и „С дух и истина“ (в три тома).

 

 

 

 

 


Източник: https://mitropolia-sofia.org, текст и снимка: Весела Игнатова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...