Отец Ангел Ангелов: Църковният брак ще направи хората по-отговорни



Източник: Религия БГ

Най-страшното е липсата на отговорност от страна на младите хора в брака – и „изказването“ пред Бога е именно отговорността, която поемаш пред Господ и пред себе си, пристъпвайки към брака – това заяви пред БНР отец Ангел Ангелов по повод обществената дискусия да се узакони ли църковният брак.

„За нас, вярващите, онова, което става в тайнството на брака, е валидното. Искам да вярвам, че хората идват в Църквата, за да изпитат върху себе си тайнството св. Венчание“, добавя отец Ангел.
 
На въпроса дали БПЦ има ресурса да се „нагърби“ със събиране на информацията за венчалите се двойки, духовникът посочи, че и в момента църковните регистри съдържат такава отчетна информация.

Искането за равнопоставеност между гражданския и църковния брак цели да мотивира българите да се женят и да имат деца, както и утвърждаването на гражданската свобода на хората в религиозната и в брачната сфера, заяви за БНР политическият секретар на „Гергьовден“ Петър Стоянович по повод искането за промяна на Конституцията, която да узакони църковния брак.

„Не бихме искали България да изпусне контрола върху една процедура като гражданския брак, която трябва да остане – по този начин ще останат и изискванията на държавата към желаещите да се бракосъчетаят (имам предвид здравословно състояние на двамата, родствени връзки и пр.). Оттам насетне обаче българите трябва да имат свободата да изберат между общинския ритуал и тайнството в църквата“, категоричен е Стоянович.

Записването в държавния регистър на двама души като съчетали се пред Бога автоматично ги натоварва с всички правни последствия, така че това ще е гаранция срещу опити за измами, посочи още Стоянович.

Повече за тайнството Брак

Повече за позициите по темата

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...