Отец Антоний става Константийски епископ



bgfactor

Светият Синод идва на хиротонията му в Пловдив, ръкоположението ще се излъчва в интернет и по телевизия BBT

Архимандрит Антоний ще встъпи в епископски сан на 23 март 2008 г. Хиротонията му ще бъде в митрополитския храм "Света Марина" в Пловдив.

С решение на Светия Синод по предложение на пловдивския митрополит Николай той ще бъде ръкоположен с титлата Константийски епископ.

След ръкоположението отец Антоний ще бъде първи помощник на пловдивския митрополит Николай, който е решил да го изпрати на служение в Смолян в удовлетворение на духовните нужди на христолюбивото и родолюбиво население в Родопите.

За празника в Пловдив ще пристигнат 10 български митрополити, висши духовници от Гърция, Русия, Грузия, Румъния. Всички владици ще участват в светата литургия от 9 ч. в храма "Света Марина". Тя ще бъде излъчвана в реално време в интернетпространството чрез видеопортала plovdivlive.com. Телевизия BBT ще излъчва наживо директно от храма в Пловдив.

В Българската православна църква е традиция на новоръкоположените епископи, които не заемат митрополитски престол, да се дават титли на просияли в древни времена и несъществуващи вече епархии. Така се възраждат за нов живот отдавна съществували структури – митрополии, епископии, патриаршии на Българската църква. Традицията датира още от средата на XIX век, когато се съгражда Българската екзархия.

Оскъдни са сведенията за това, къде точно се е намирала Константийската епископия. Според писания на арабския географ Идризи, селище Константия е съществувало още в тракийско време и се е намирало на 40 км. от Стара Загора в посока Хасково. Това селище е споменато в Хрониката на преминаването на немския император Фридрих I Барбароса през Балканския полуостров през 1190 г., и в летопис на воините на цар Калоян с византийците, където се казва, че през 1201 г. българите превзели селището и го разрушили.

Според други летописци става дума за първохристиянски древноримски град по българските земи, кръстен на името на римския император Констант. Констант е най-малкият син на Константин Велики – Свети Константин, който е дал името си на Константинопол. Констанций Втори е средният син. И двамата братя са живели по българските земи, основали са град, който е носил името Константий и като въдворители на християнството, какъвто е и великият им баща, дали името си на града.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...