Отец Боян Саръев: Има вероятност родопските българи да бъдат потурчени



darik news

Православното вероучение в българските училища трябва да бъде задължително – около тази теза се обединиха свещениците в Пловдив на епархийска конференция, свикана от пловдивския митрополит Николай.

Според отец Боян Саръев, който проповядва православното християнство в Кърджалийско, ако се въведе задължително изучаване на различните вероизповедания, има вероятност родопските българи, които са потомци на насилствено помохамеданчваните българи, да бъдат потурчени. Според него православното вероучение трябва да бъде въведено задължително в българските училища, а всички останали вероизповедания да подготвят своите пасоми в молитвените си домове.

Ако се въведе и ислямът, има опасност стотици хиляди българи да бъдат ислямизирани принудително и то в българските училища, каза още отец Саръев. Не бива да изхвърляме с мръсната вода и бебето, то е по-важно, предупреди свещеникът.

Той подчерта, че изучаването на вероучението е в традициите на българската държава и българското общество, но изцяло обществото ни да разчита единствено и само на вероучението не бива, защото то не е панацеята, която ще ни излекува. Българското общество сега е в тежка депресия, но не можем да разчитаме единствено и само на вероучението да реши проблемите ни, защото това означава да наливаме от пусто в празно, заяви още пред Дарик радио отец Боян Саръев.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...