Отец Мина Минчев: Свети Мина е един от популярните и обичани светци



Източник: Фокус

Свети Мина е един от популярните и обичани светци. В различните области на България има различни обичаи, с които почитат деня на светеца, но Православната Църква има само един начин за почитане на светци. Това заяви предстоятелят на столичния храм “Света Неделя” именика отец Мина Минчев. “Това, което народът свързва с почитта – например приготвянето на обредни хлябове, правенето на курбани или други ритуали, е въпрос на лично предпочитание. Православната църква обаче почита всички светци по един и същи начин”, обясни отецът. 


По думите му обаче Православната Църква няма определени предпочитания към даден светец. “Ние мерим светците по това доколко техният живот е бил съобразен с божите заповеди, по какъв начин са изповядвали Христа. И свети Мина, и свети Николай са известни с това, че единият като войн, другият като управник, а са се застъпвани и за своите подчинени, и за своите граждани. Така ние се молим те да бъдат и наши застъпници”, категоричен бе свещеникът. Той допълни, че светците не покровителстват определена област повече от друга. Това, че някой е бил по-изявен в определена област, не означава, че той не закриля всички – например свети Николай е дал зестра на три девойки, за да се омъжат, когато те са били готови да тръгнат по друг път. По същия начин свети Мина се тачи като покровител на семейните ценности, но няма светец, към който да не се храни такава почит и да не можем да се обръщаме с такава молба към него, категоричен бе отец Мина Минчев.
11 ноември е тачен, защото в този ден е починал свети Мина. “Православната Църква почита деня на смъртта, защото за нас това е раждане към вечността. Всеки един човек се ражда, но за никой не може още от рождението му да се каже, че той ще стане велик войн, проповедник божий или император”, допълни отец Мина Минчев.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...