Отец Паоло Кортези получи наградата „Човек на годината“ 2017 на Българския хелзинкски комитет



Отец Паоло Кортези беше отличен с голямата награда „Човек на годината“ 2017 в годишните награди на Българския хелзинкски комитет (БХК) за принос към правата на човека и правозащитността.

Наградите бяха връчени за десета поредна година по случай честването на Международния ден на правата на човека (10 декември).

Католическият свещеник от Белене получи голямата награда тази година заради силния пример за истинско милосърдие, който даде, приютявайки семейство законно пребиваващи сирийски бежанци в началото на 2017 г., се казва в съобщението на организаторите. В резултат на това част от местните жители излязоха на протест, а самият отец Кортези започна да получава заплахи и беше отзован обратно в Италия. „Не можахме да защитим това мирно сирийско семейство. Дано Бог да ми прости“, каза свещеникът на тръгване от страната. През септември тази година той се върна в България и заяви, че се надява да остане поне няколко години. Отец Кортези има голям принос и за предаване на знанието за тоталитарното минало и почитане на паметта на жертвите на комунистическия режим – дейност, за която през 2016 г. бе награден и с Почетен знак на президента на Република България.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...