Откраднаха български икони на 140 години от селска църква



Източник: Български фактор

Неизвестни извършители са откраднали четири старинни икони от храма "Св. Троица" в с. Овча могила, община Свищов, съобщиха от областната дирекция "Полиция".

Сигналът за обира е подаден в РПУ-Свищов от енорийския свещеник, който вчера установил, че от олтара липсват иконите "Свето Въведение Богородично", "Свето Успение Богородично" и "Преображение Господне" – с размери 45/35 см, и икона "Св. Великомъченик Димитрий" – с размери 45/25 см.
   
Откраднатите икони, датирани от 1866 г., са от неизвестен автор, но се отличават с майсторска изработка, характерна за възрожденската живопис.
   
По случая е образувано полицейско дознание.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...