Откриха уникален печат на първия византийски император


Източник: Евроком

Уникален печат на Анастасий I от края на V в. е бил намерен в последния ден на разкопките в Перперикон, преди седмица, съобщи във Варна ръководителят на археологическия екип в "скалния град" на траките проф. Николай Овчаров. Той е в морската столица за представянето на последната си книга, писана в съавторство с Даниела Коджаманова – "Перперикон – свещеният скален град на траките".

Уникалният печат на първия император на Източната Римска империя е третият познат на научната общност, каза проф. Овчаров като допълни, че с него са били подпечатвани писма до най-силната крепост в района на Източните Родопи по това време – Перперикон. На него се вижда изобразена богинята на победата Нике, а работната хипотеза на учените за посланията на Анастасий I до перпериконци касае отстоящия на 2 км от крепостта златен рудник, със златото от който била напълнена хазната на империята след изтощителната война с готите, каза още археологът. Печатът е уникален като щрих от историята на Перперикон, но е и изключително ценен паметник от онази епоха, обобщи проф. Овчаров, който представи своята 5-а за годината книга, издадена от варненското издателство "Славена".

В книгата проф. Николай Овчаров е включил най-новото от проучванията на култовия център на траките до пролетта на 2006 г., което означава, че вече се очаква и ново, допълнено издание, поради немалкото изскочили артефакти и изяснили се предположения през следващите месеци. От 30-минутната лекция на професора във вътрешния двор на Археологическия музей стана известно, че по всяка вероятност през античността "свещеният град" е носил и друго име – Пергамос. Думата има тракийски произход и означава вътрешна крепост, както се е наричала и цитаделата в Троя и в др. предисторически градове. Името се потвърждава от римски карти от 2-3 в.пр.н.е., както и от карта на Наполеон от 1801 г., локализираща съвсем точно Пергам на мястото на днешния Перперикон (от гр. свръхогнен).

В началото на следващата година в Перперикон ще започне изпълнението на програма за трансгранично сътрудничество като се очаква до 2 години да бъдат завършени посетителски и музеен център, да бъдат готови дървените алеи и пътеките без пряк достъп с камъните от мегалитния комплекс, информира проф. Овчаров. Целият проект се финансира от ЕС и е на стойност 3 млн. евро. Надявам се Перперикон да се превърне в един от най-модерните центрове за културен туризъм в света, каза още той. Впрочем преди седмица бе официално открита и 1,5-километровата отсечка, свързваща обекта с пътната мрежа в района, вече е изграден и паркинг за 60 автобуса. Интересът от страна на чуждите медии към култовия комплекс също не престава – в края на годината предстои да излезе книжка на National Geographic, посветена на Перперикон; предстоят излъчвания на филми по BBC 1 и Discovery chanel.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...