Отново АЛФА курс във Варна



img 3506За втори път във Варна се проведе АЛФА курс. Този път участниците бяха студенти и служители в Колежа по туризъм, филиал на Икономическия университет – Варна.

Ръководството на Колежа в лицето на доц. Стоян Маринов – участник в първия АЛФА курс във Варна, предостави идеални условия за провеждането на беседите.

В уютна и приятелска атмосфера участниците се „срещаха“ с Богочовека Иисус Христос и Евангелието в продължение на 9 седмици. За повечето от тях това бе първото реално съприкосновение с Църквата и с Христовото учение. В рамките на около час и половина седмично, беседите бяха с традиционните за АЛФА теми: „Кой е Иисус Христос?“, „Защо умря Иисус Христос?“, „Как да имаме вяра?“, „Как да се моля?“, „Как да се съпротивляваме на злото?“, „Църквата и църковните тайнства“, „Как да изживея пълноценно живота си?“ и т. н.

Програмата включваше и една среща-беседа през уикенда. Курсистите прекараха незабравими часове в епархийския манастир „Св. св. Константин и Елена“, където бяха посрещнати с традиционни постни манастирски ястия. Участниците в курса се помолиха по време на Вечернята и възкресната Василиева св. Литургия, като за повечето от тях това отново бе за първи път. Въодушевлението от преживяването бе огромно.

В анкетите след курса почти всички участници споделиха, че гледат с друг поглед на живота си – чувстват се променени. Един „вече прощава по-лесно“, друг „се въздържа от критика“, трети „се опитва да разбира хората“, четвърти „има нов, по-ясен поглед към Православната Църква“. Като цяло критерият в живота на тези хора вече има друг измерител – пречупен през призмата на Възкръсналия Богочовек и Неговата невеста – Църквата. В края на курса ректорът на Колежа по туризъм доц. Стоян Маринов връчи удостоверенията на успешно завършилите. Всеки участник получи и книгата „Преди да влезем в храма“ на прот. Добромир Димитров и прот. Павел Събев (ИК „Омофор“).

Преди време лондонският The Times писа: „Алфа се отличава от другите инициативи с лекотата и спокойствието, но най-вече с изумителния си успех.“. Сега група млади хора от Варна го преживяха лично и повториха думите на Беър Грилс „I did Alpha“…

img 3493

img 3501 2

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...