Отсичане главата на св. Йоан Кръстител



Свети Йоан Кръстител е посечен от цар Ирод Антипа, който управлявал Галилея. Ирод се оженил за жената на брат си Филип – Иродиада. Св. Йоан го изобличавал за този велик грях и Ирод го хвърлил в тъмница. Иродиада мразела Йоан и искала да го убие, но Ирод се боял от народа и не смеел. Накрая Иродиада успяла, като на рождения ден на Ирод пратила дъщеря си Саломе да танцува пред Ирод и сътрапезниците му.

Той много харесал танца й, обещал й пред всички с клетва, че ще й даде, каквото и да му поиска, дори половината му царство. Подучена от майка си, Саломе поискала веднага да й поднесе на блюдо главата на Йоан Кръстител. Царят се натъжил, но заради клетвата и сътрапезниците пратил да й я донесат и тя я занесла на майка си. Учениците на св. Йоан взели тялото му, погребали го, дошли при Господ Иисус Христос и Му разказали за смъртта на най-големия пророк измежду родените от жени.

Най-великият пророк е посечен заради коварството на прелюбодейната Иродиада, която го мразела поради изобличенията му. Вината на Ирод е не по-малка. Към кръвосмешението той прибавил убийство само поради клетвата и сътрапезниците си. Ирод е суеверен и горделив; той смята, че Иисус Христос е възкръсналият Йоан, когото той обезглавил и иска да Го види. Това става, когато Пилат Го праща при него и царят иска чудо от Него, задава Му много въпроси, но Иисус нищо не му отговаря. Ирод Го унижава, присмива Му се и Го връща при Пилат.   

Свидетелството на Господ Иисус Христос за св. Йоан Кръстител, че няма по-голям от него, е изключително важно за всеки християнин. Нека всички му подражаваме в любовта му към Закона Господен, в аскезата и да принесем плодове на покаяние на Спасителя, Когото той посочи на всички и Който кръщава със Светия Дух онези, които Го обичат.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...