Отслужиха панихида за убитите от комунистическия режим духовници



На 20 септември в митрополитската катедрала „Св. Неделя“ бе отслужена панихида за безследно изчезналите, убитите и репресираните свещенослужители на Софийска епархия след 9 септември 1944 г.

Панихидата бе отслужена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, храмовото духовенство, йеромонах Стефан от Троянската св. обител и десетки столични духовници. В катедралния храм специално за случая дойдоха целия състав на факултетния съвет на Богословския факултет на СУ, начело с декана проф. д-р Александър Омарчевски. Сред присъстващите бяха още общественици и десетки миряни.

На богослужбата бяха споменати част от имената на духовници, които се свързват с отстояване на религиозни ценности и принципи по време на последния, безбожен и тежък за Православната църква период от Българската история. В края на последованието епископ Поликарп се обърна към църковното изпълнение с пастирски думи, в които подчерта светлия пример на свидетелстване на вярата и в наши дни. “ Нека да си пожелаем тази омраза, тази липса на любов и човеколюбие никога да не се повтаря…“ – каза в словото си владиката и обяви решението на Софийския епархийския съвет да създаде комисия, която да изследва живота и делото на такива личности, които са пострадали по време на комунистическия режим.

Липсата на все още точни данни на убитите свещеници през този период се дължи на недостатъчното изследване на документи и неоспорими доказателства за произтеклите събития, имайки предвид факта, че болшевишката власт е избивала без съд и присъда, както представителите на българската интелигенция и духовенството, така и множество миряни, които не са били съгласни с методите й на действие.

Бог да ги прости и всели в селенията на праведните!

 

Снимки: Весела Игнатова

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...