Отстраниха дядо Гавриил от срещата в Троянския манастир



Скандал разтресе работната среща между делегациите на Руската и на Румънската православни църкви в Троянския манастир "Успение Богородично" на 22 ноември заради Ловчанския митрополит Гавриил. В обителта двете страни преговаряха заради готовноста на Румънската църква да открие 3 нови епархии в молдовските градове Белци, Дубосара и Кантемир. Според Московската патриаршия обаче този акт нарушава църковните канони и подрива православното единство. На двустранните разговори трябваше да присъства и дядо Гавриил като наблюдател на Българската православна църква.

Според отговорен източник, румънските aрхиереи обаче настояли дядо Гавриил да напусне преговорите, тъй като не били известени, че в тях ще участва и трета страна. Руснаците им обяснили, че присътвието на ловчанския владика е само знак на уважение към БПЦ като домакин на срещата, но духовниците от северната ни съседка останали непреклонни. В отговор дядо Гавриил заявил, че присъствието му е по волята на Патриарх Максим и Светия синод като израз на внимание към тези преговори с оглед на тяхната сериозност, и напуснал. Още на часа той информирал за скандала Патриарх Максим.

Според непотвърдена информация румънските и руските представители така и не се разбрали по т.нар. Бесарабска епархия.

По данни от канцеларията на Светия синод, руската делегация би трябвало да бъде водена от Черновицкия и Буковински епископ Онуфрий, а румънската – от архиепископ Нифон.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...