От Ловчанска митрополия опровергаха слуховете за иконата на св. Георги


Ловчанската св. митрополия разпространи съобщение, в което се опровергават слухове и публикации, свързани с древна икона на св. Георги.

Във връзка с тиражираната преди години в пресата версия на бившия секретар на Ловчанска Света Митрополия г-н Кирил Льосков и във връзка с появилите се в последно време съобщения в някои сайтове от интернет и местната преса на гр. Ловеч, че оригиналната икона на свети Великомъченик Георги от 13 век се съхранява в Ловчанска Света Митрополия, а нейно копие в едноименния Гложенски манастир, Канцеларията на Ловчанска Света Митрополия съобщава:

На 30 юни 2003 година с приемателно-предавателен протокол съхраняваната лично от г-н Кирил Льосков икона на свети Георги беше предадена от него на монах Панкратий от Гложенския манастир.

В същия този ден преди предаването й, иконата беше освидетелствана от комисия, в която участват: Теофана Бориславова Лилкова /Матакиева/ – ст.н.с. д-р на изкуствознанието към Музей София; Пепита Станчева – Фондация ПОНТ – София; Румен Рачев – Фондация Българско Православие; Митрополит Гавриил; Кирил Льосков и др.

Според заключението на комисията, съхраняваната от години в дома на г-н Кирил Льосков икона на свети Георги и предадена на монах Панкратий ”е високопрофесионално, качествено произведение от късното Възраждане – ХІХ век.”
Оригиналите на горепосочените протоколи с подписите се намират в канцеларията на Ловчанска Света Митрополия.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...