Пазителят на Паисиевата история дядо Пахомий призова всички български християни към мир


Източник: Нетинфо

Атон. Пазителят на оригинала на Паисиевата история дядо Пахомий призова всички български християни към мир, любов и единение.

Той се включи в литийното шествие с чудотворната икона на Свети Георги Зограф.

То, както и светата литургия, изнесени тази сутрин в манастира, бяха по повод празника на светинята.

В Зографския манастир в Атон е и вътрешният министър Румен Петков, който по време на литийното шествие се включи в носенето на чудотворната икона.

Всеки от нас трябва да има път към Атон, защото Атон е една от причините за хилядолетната българска история. Тази воля за живот, която ни води към бъдещето, трябва да бъде почитана и уважавана, заяви Петков пред българските журналисти. Тук разбираш защо България е велика, защото в основата й са православието и чувството за общност, добави той.

Попитан дали е разговарял с някои от монасите, Румен Петков каза, че е разбрал, че тук, в Зографския манастир, има много лични драми и трагедии. Има и осъзната необходимост от пречистване.

Знеполският митрополит Николай заяви, че този манастир има огромно значение за всички нас, за благочестивия ни народ и нация. Този манастир е светило, от което всеки трябва да почерпи светлина и да я носи. Все повече затъваме в бездната на модернизацията и изкушенията на съвременната суета. Ако има православие, има България. Ако няма православие, няма да има и България, заяви още отец Николай. Ако допуснем да загасне пламъчето на православието, всичко ще угасне и настане мрак. Така ще загубим верния път, заяви отец Николай и призова всички да се обединим около святото име България.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...