Панихида в храма-мавзолей „Свети Георги Победоносец” в Плевен



 

Източник: Bgnews room

В храма-мавзолей "Свети Георги Победоносец" в Плевен родственици на герой от боевете за освобождението на България отпреди 130 години отслужиха панихида. Почит бе оказана на капитан Валтер Мърчиняну, геройски загинал при боевете при Гривица през 1877 г. Панихидата бе отслужена от румънски свещеници. С тях бяха кметът и жители на село Мърчиняну, откъдето произхожда родът на румънския герой.
Гостите положиха венци от цветя пред паметника на капитан Мърчиняну, който е издигнат в парка на къщата музей "Цар Освободител Александър II" в Плевен. Те посетиха Панорамата "Плевенска епопея-1877 година" и историческите места в Гривица. Румънските свещеници бяха придружавани от представител на българската църква в Букурещ.

 

Капитан Мърчиняну е първият румънски офицер, който стъпва на турския редут край Гривица на 11 септември 1877 г., когато започва третият щурм за Плевен. В румънската история му е отредено място на голям национален герой, отбелязаха гостите.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...