Параклис ще бъде построен в дом за възрастни хора


На 16 септември, ден преди празника на светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и майка им София, Негово Преосвещенство Месемврийски епископ Иаков, викарий на Русенския митрополит, в съслужение със свещеници от Русе, извърши полагане на основен камък за параклис в дома за възрастни хора с деменции “Приста”.

След освещаването на основния камък за параклиса епископ Иаков, последван от кмета на Русе, г-н Божидар Йотов, лидерът на ВМРО г-н Красимир Каракачанов и председателят на Общинския съвет, гр. Русе, и член на националното ръководство на ВМРО Искрен Веселинов, направиха първата копка, под формата на кръст, на мястото където ще се издигне новият православен храм. “За мен действително е чест да присъствам на първата копка на параклиса, който ще направим в дома за стари хора, защото една държава и едно общество се познава дали е зряло и нормално по отношението към възрастните хора. Тези, които десетилетия наред изграждаха България, тези хора, които дадоха здравето, а някои от тях и живота си за това България да бъде по-красива, по-успешна…”, каза г-н Каракачанов. На мястото, на което ще се издигне параклисът “Св. мъченици Вяра, Надежда, Любов и София” беше поставен дървен кръст. Автор на проекта на параклиса е епархийският съветник арх. Цвети Русинов.

Света София, заедно с трите й дъщери, които носят имената на трите най-главни християнски добродетели, загиват мъченически през 126 г. по времето на римския император Адриан. Техните св. мощи почиват от 777 г. в гр. Елзас, Франция.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...