Парламентарната комисия по бюджет и финанси одобри средства в помощ на Българската православна църква



На днешното си заседание, продължило общо над 11 часа, на второ четене на актуализирания бюджет, Комисията по бюджет и финанси на Народното събрание прие да се създаде нова област „Вероизповедания“ в Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г.

Депутатите одобриха средства за ремонт и реставрация на Богословския факултет на Софийския университет в размер на 2.250 милиона лева, както и средства за ремонт на Зографския манастир в размер на 3.515 милиона лева.

В рамките на това ново перо бяха определени и 100 000 лева за изграждане на православен храм за българите в Кипър.

С оглед на увеличените разходи за електроенергия през последните месеци, народните представители гласуваха да бъде частично компенсирана Българската православна църква със сумата от 5 милиона лева, които да послужат за покриване на високите сметки на храмовете в цялата страна.

Предстои в сряда или в четвъртък предложените текстове да бъдат разгледани и гласувани от всички народни представители в пленарно заседание на Народното събрание.

 

Източник: parliament.bg

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...