Патриархът и президентът откриха Шестия църковно-народен събор



 

Точно в 10 ч. в Рилската света обител с молебен за успех бе открит Шестият църковно-народен събор. Встъпително слово произнесе Негово светейшество българския патриарх Максим, който каза: "Настоящият Събор се провежда в дните, когато с благодарност към Бога отбелязваме 55-годишнината от възстановяването на Българската патриаршия. Верни на изконното съборно начало в Христовата църква, ние сме призвани отново да засвидетелстваме свещената традиция на светото Православие, следвайки апостолския принцип: "Изволися Свeтому Духу и нам" (Деян. 15:28)".

"Това ще рече, че нашето съборно присъствие трябва да бъде израз на повиновение към божественото присъствие на Светия Дух в нашите мисли и действия за богомъдро и ползотворно решаване делата на светата ни Църква за радост и утеха на нейното благочестиво изпълнение – боголюбивия ни православен български народ", подчерта той.

Поздравления към Събора отправи президентът на републиката Георги Първанов, който направи историческа ретроспекция на БПЦ от основаването й до наши дни, като елегантно пропусна периода 1953-1990 г. "Българската православна църква трябва да бъде готова да отговори адекватно на предизвикателствата на новото време", каза президентът.

Вице-премиерът Даниел Вълчев прочете поздравителен адрес от името на министър-председателя Сергей Станишев. Стобийският епископ Наум, главен секретар на Светия Синод, прочете приветствия от Георги Пирински, председател на Народното събрание, и Огнян Герджиков, председател на Комисията по правата на човека и вероизповеданията на НС. Пожелания за успешна работа на Събора отправиха Константин Пенчев, председател на Върховния административен съд, Ахмед Юсеин, зам.-председател на Комисията по правата на човека и вероизповеданията, и станалия известен като "архонт" Слави Бинев, евродепутат и зам-председател на партия "Атака", чието "архонтство" не беше признато от Синода на БПЦ.

След официалното откриване делегати и гости се снимаха пред храма на Рилския манастир. В 11.30 ч. започнаха заседанията на Шестия църковно-народен събор.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

2 Отговори

  1. Християнче каза:

    Честито другари и другарки! Христос Воскресе!

  2. Християнче каза:

    Следва да се съберете и на предстоящия пленум на БСП, и там да отчетете още по добре резултатите и решенията си от този партиен събор. Честито!