Патриархът отслужи Велик Богоявленски водосвет и благослови бойните знамена



Bogoyavlenie Негово Светейшество патриарх Неофит оглави светата Литургия за Богоявление в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ в съслужение с архиереи и столични свещеници. След края на светата Литургия на площада пред храма бе извършен и Велик Богоявленски водосвет, последван от традиционния ритуал по освещаването на бойните знамена на Българската армия.

Сред присъстващите бяха президентът и върховен главнокомандващ на българските въоръжени сили Росен Плевнелиев, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, министри и дипломатически представители.

В празничното си слово патриархът подчерта, че старата традиция да се благославят бойните знамена след Великия Богоявленски водосвет въплъщава в себе си идеята за единство на Църква, народ и общество – като гаранция за пребъдването на българския народ сред всички изпитания, на които е бил подлаган в хилядолетната си история.

„Ето защо, нека в този празничен ден всички ние заедно въздигнем сърцата си нагоре, в гореща молитва към Всеподателя Бога, всякога да благоволи към православния български народ – към неговата Православна църква и неговата държава – и да укрепва силите ни, та в единство и в единомислие да предаваме и ние на идните поколения завещаното ни от предците“, призова Негово Светейшество.

 

 

Снимка: Министерство на отбраната

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...