Патриарх Вартоломей: „Българите сте съхранили вярата си с цената на много жертви и пролята кръв“



Orden patriarh VartolomeiБългарският президент Росен Плевнелиев връчи на Вселенския патриарх Вартоломей орден „Стара планина“ първа степен за усилията на патриарха за насърчаване на междурелигиозния диалог и за неговата ангажираност със съвременните проблеми на човечеството. Церемонията се състоя днес в Гербовата зала на Президентството, на която присъстваха патриарх Неофит, членове на Светия Синод, водачи на основните вероизповедания в България, дипломатически представители и български държавници.

В благодарственото си слово патриарх Вартоломей отбеляза: „Истинско чудо е, че въпреки гоненията и кланетата и въпреки тежките икономически последици, които е донесъл след себе си фактът, че българите са християни, Вашият благословен народ остана верен на вярата на своите бащи и я съхрани с толкова жертви и реки от кръв.

И днес Православната църква на България се възражда от пепелта и се подновява нейната младост, а народът ви непрекъснато преоткрива корените и духовността си, търси Бога и жадува за Неговата истина, която единствена го води към благоденствието. На този духовен път на възраждането на Вашата страна Вселенската патриаршия и лично наше смирение и днес, както и в миналото, винаги сме спътници“.

Вселенският патриарх отправи и един апел: „Особено молим за светините от нашите свети патриаршески и ставропадиални обители „Света Богородица Икосифиниса“ в планината Пангей и „„Свети Йоан Предтеча“ край Сяр и други, които, за съжаление, са били ограбени и не са в богослужебна употреба в естествените си правоимащи места, което безспорно е грях пред Бога и хората”.

Снимка: www.president.bg

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...