Патриарх Вартоломей и патриарх Неофит отслужиха съборна света Литургия за Архангеловден



Patriarh VartolomeiВ празничната сутрин на Архангеловден в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ Вселенският патриарх Вартоломей, който вчера пристигна в България, и Българският патриарх Неофит отслужиха съборна света Литургия. В съслужение с двамата патриарси бяха архиереи от делегацията на Вселенската патриаршия, членове на Светия Синод и свещеници от Софийска епархия.

Сред официалните лица, дошли на празничното богослужение, бяха Симеон Сакскобургготски, български министри, посланици, представители на БАН, начело с председателя акад. Стефан Воденичаров, деканът на Богословския факултет на СУ доц. д-р Александър Омарчевски и др.

В приветственото си слово към своя събрат Българският патриарх Неофит благодари за неизменната подкрепа, която Константинополската църква винаги е оказвала на своята първородна дъщеря – Христовата църква в България. Той отбеляза и че посещението на Вселенския патриарх идва в края на една особено значима година за Българската църква, през която се навършиха знаменателни юбилеи, сред които на първо място е 1150-годишнината от покръстването на българския народ.

В своето слово патриарх Вартоломей постави акцент върху явлението на етнофилетизма: „Българският народ е отP1050765 първите, които са приели истината за спасението в Христос… Константинопол основателно се гордее за този свой спасителен принос към страната и народа ви, но се гордее и че ви е предал истинското православно съзнание… Константинополският събор от 1872 г., осъдил съборно в Светия Дух явлението на етнофилетизма, пося тръни в отношенията на нашите две църкви и на цялото Православие, и предизвика издигането с десетилетия на стена и на схизма, която според светите отци е най-големият грях. Вселенската патриаршия винаги е поддържала наднационален и надетнически характер, но наистина се е оказала в трудно положение през 19 век, когато е установила, че православните народи взаимно се раздират от етнофилетистки сблъсъци и се разпадат на части, затова и тя отхвърли  неудържимия национализъм като враг на единството и на мира на Православната църква. Явлението на църковния етнофилетизъм, за нещастие, се разпалва и в настоящите времена, което се изразява в създаването на едно и също място на отделни племенни църкви, които приемат всички едноплеменни и изключват всички другоплеменни, и са ръководени само от едноплеменни пастири. Вече е установено от този Събор, че това не само е противно на учението на Евангелието, но е непознато и в живота и законодателството на Църквата.“.

Патриарх Вартоломей подчерта и че плод на вселенския характер на Константинополската патриаршия е християнизирането на славянските народи, преди всичко на български народ – „но не по прозелитски, използвачески и асимилаторски начин, а при пълно зачитане на етническото своеобразие, което беше запечатано и със собствения език и използваната и до днес Кирилска азбука“. Той изказа още радостта си, че Българският патриарх Неофит успешно продължава делото на своите достойни предшественици – покойния патриарх Максим, и светите исихасти Евтимий Търновски, Теодосий Търновски, Роман, въвел исихасткия живот, св. Киприан, митрополит Киевски, и др.

След края на своето слово Вселенският патриарх подари букет на архонта на Вселенската патриаршия Димитър Атанасов по случай рождения му ден и с това изрази подкрепата си към цялата българска общност в Цариград.

P1050770За спомен от братската среща патриарх Неофит подари на патриарх Вартоломей архиерейски жезъл, с който да се подпомага по трудния път на архипастирското служение, а той получи като дар от Вселенския патриарх напрестолно Евангелие.

На излизане от катедралния храм Вселенският патриарх бе изпратен с българския химн под шпалир от гвардейци.

 

 

 

 

P1050766

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

P1050760

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

P1050757

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

WP_20151108_12_51_19_Pro

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...