Патриарх Максим отслужи молебен пред чудотворните икони


Около 17 часа за втори път в София пристигнаха чудотворните икони на Св. Богородица от Рилския, Бачковския и Троянския манастири в патриаршеската катедрала “Св. Александар Невски”. Точно в 18 часа архиереите на Св. Синод начело с Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим, духовници от цялата страна и чужбина започнаха отслужването на молебен за здравето и живота на българските деца пред трите чудотворни икони.

След молебена патриархът прочете нарочно послание на Св. Синод на БПЦ, в което отбеляза отдалечаването на българския народ от Църквата, като основна причина за бедите в българското общество. В посланието бяха зададени много въпроси, на които като че ли забързани във своето ежедневие български родители не търсят отговор. Фактът, че сред миряните, дошли пред храма “Св. Александър. Невски”, не се открояваха множество деца, доказа правотата на думите от синодалното послание: “Стремим се да задоволим децата си материално, а забравяме за душите им които гладуват и жадуват за духовното, възвишеното, божественото”.

За необходимостта от всенароден молебен пред трите чудотворни икони говори Негово светейшество патриарх Максим, като се позова на свещеното предание, което разказва как майка изтървала детето си и то паднало в дълбока пропаст, но Света Богородица чрез благодатта на Бачковската чудотворна икона не допуснала детето да умре и то се спасило. Липсата на здрави семейни устой бе изтъкната също като причина за бездуховността на обществото. Негово светейшество завърши с думите: „Обични, и днес подобно на онази майка, изпускаме децата си и те пропадат в бездната на изкушенията и пропастите на злото. И когато, за съжаление, българското семейство до голяма степен вече не е „домашна църква“, когато българското училище е светско – бездуховно, когато българското общество е до голяма степен безразлично, не ни остава нищо друго, освен да призоваваме Божията помощ и застъпничеството на Божията майка чрез трите й чудотворни икони, пред които с душевен трепет и искрена молитва да кажем: „Пресвета Богородице, бди над децата ни! Всичкото си упование на тебе възлагаме, Майко Божия, запази българските деца и семейства под твоя покров!“ Амин“.

Състоялият се молебен е част от инициативата на в. „Стандарт“, Дарик радио, БТВ и Светия Синод, посветена на децата на България под надслов „“Не“ на дрогата, „не“ на алкохола, „не“ на насилието“.

След богослужението трите чудотворни икони бяха поставени за поклонение в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. Всички желаещи да се помолят и докоснат до чудотворните икони ще имат тази възможност поне три дни. От днес вратите на катедралния храм ще бъдат денонощно отворени. Първоначално се предвиждаше чудотворните икони на Рилската, Бачковската и Троянската свети обители да останат в столицата до неделя, но ако има голям интерес, престоят им ще бъде удължен до следващия четвъртък.

Утре руска църковна делегация начело с архиепископа на Руската православна църква Алексей, викарий на патриарха на Москва и цяла Русия Алексий II, ще се присъедини към молитвата. Събирането на трите икони съвпада и с 37-та годишнина от интронизацията на патриарха, която ще бъде отбелязана утре в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ с тържествено богослужение.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...