Патриарх Неофит: „Екзарх Антим е образец на жертвена отдаденост“



Patriarh Neofit_slovoНа 16 септември тържествено във Видин бе почетена паметта на Екзарх Антим Първи – 200 години от рождението на бележития българин, духовник, държавник и общественик.

Пред гробницата на Екзарх Антим, патриарх Неофит отслужи заупокойна молитва в негова памет. Ето какво каза Негово Светешейство в тържественото си слово пред събралото се множество:

„Чест и радост е за нас да участваме в тържествата, посветени от светата Видинска митрополия на паметта на един от най-заслужилите строители на съвременната Българска православна църква и новата Българска държава – Видинския митрополит и Български Екзарх Антим Първи, истински радетел за свободното и независимо духовно, културно и политическо развитие на българския народ, останал завинаги в родната ни история като образец на жертвена отдаденост за делото на българската свобода, ревност в пастирското служение и държавническа мъдрост.

Отличен богослов, получил образование в някои от най-реномираните по онова време духовни школи, изряден монах и верен син на своя народ, той не се поколебал в решителния момент да избере страната на българската свобода и да жертва открилото се пред него поприще като архиерей на Вселенската патриаршия, за да се включи най-активно във възстановяването и изграждането на първата свободна институция на нашия народ в ново време – Българската православна църква, за което справедливо бил избран и за пръв неин предстоятел, ръководил я мъдро и уверено в началните и най-трудни години на нейното съществуване, когато тя получи тежкия удар на схизмата и когато трябваше да подкрепя своя народ в усилията му за постигане и на неговата политическа свобода.

Добре известни на всяко родолюбиво българско сърце са всички усилия, сторени от първия Български Екзарх за постигането на заветните цели на нашия народ: духовна и политическа свобода, свободно и независимо бъдеще. И едва ли е случайно, че решението и резолюцията на руския император Александър ІІ за освобождаването на България идва тъкмо след апелацията, отправена от първия водач на вече свободната Българска църква. Едва ли е случайно и това, че в зората на българската свобода пак той бе избран да председателства Учредителното народно събрание, Първото Велико народно събрание. Само личност, съчетаваща в себе си духовните устои на светото православие с държавническа мъдрост и искрено родолюбие можеше да оглави първите свободни институции на нашия народ в зората на неговата най-нова история.
„Ще бъда блажен, ако с моята саможертва възкръсне България за нов свободен живот!”.

В тези думи на Екзарх Антим, останали в историята като печат на цялото негово Христолюбиво и родолюбиво дело, е концентрирано цялото съдържание и смисъл на всичко, извършено от него в дългите години на архиерейското му, държавническо, обществено и църковно-просветно дело и служение. „Добрият пастир полага душата си за овците… Познавам Моите Си, и Моите Ме познават…” (Йоан 10:11-14) Имайки пред очи образеца на пастирско служение, оставен ни навеки от нашия Господ Иисус Христос, блаженият Екзарх Антим остана завинаги в паметта и в сърцето на народа ни с жертвеното си служение и отдадеността докрай на каузата на неговата свобода и достойнство. А свидетелство за това е и цялата обич и признателност, които поколения наред продължават да му отдават и които виждаме засвидетелствани и през тази юбилейна година от неговото рождение, когато с поредица от духовни и културни прояви светата Видинска митрополия, оглавявана от достойния приемник на делото на Екзарх Антим – Високопреосвещения Видински митрополит Дометиан – за пореден път възкресява светлия образ на този истински колос на българския православен дух и борец за достойното настояще и свободното и независимо бъдеще на нашия народ.

Да бъде светла и блажена паметта на Видинския митрополит и пръв Български Екзарх Антим! Амин.“

Vidin

Vidin

Vidin_Eksarh Antim

Pametnik_Ekzarh Antim

Vidin_tarjestva_Ekzarh Antim

 

Снимки: vidinskamitropoliya.com

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...