Патриарх Неофит за „Св. Стефан“: „Вълнението ни е голямо да видим този Божи дом в обновения му вид“



Снимка: Владимир Шоков/БТА

На днешния празник в чест на св. Йоан Кръстител с тържествено богослужение Вселенският патриарх Вартоломей и Българският патриарх Неофит откриха и осветиха обновения храм „Св. Стефан“ в Истанбул. На тържественото откриване присъстваха и премиерът Бойко Борисов и турският президент Реджеп Ердоган.

Ето какво каза Негово Светейшество Българският патриарх в словото си по повод обновения храм:

„В деня на Господния Предтеча и Кръстител св. Йоан със свещен трепет и дълбоко вълнение пристигнахме в Богохранимата престолнина на Църквата-майка – Вселенската Константинополска патриаршия и прекрачихме дверите на всебългарската светиня на Златния рог – храма, посветен от нашите приснопаметни предци на първомъченика за Христовата вяра, светия архидякон Стефан. Вълнението ни е още по-голямо, тъй като в днешния ден за първи път имаме възможността да видим този свят Божи дом в неговия обновен велелепен вид – достигнат днес, благодарение на добросъседските отношения и доброплодното сътрудничество между нашите страни и нашите Православни църкви.

Особено благодарим на Република Турция, която в лицето на община Истанбул щедро подкрепи сложните реставрационни дейности и направи възможното, щото в годината, когато се изпълват 120 години от въздигането на този храм, той да заблести по нов начин, укрепен и величествен, в който отново да могат да се стичат за богослужение и поклонение многобройни посетители както от нашата страна, така и от целия свят.

Своя принос към общото дело имаше и българската държава, на която в този ден също изразяваме нашата благодарност и признателност в лицето на нашия Министър-председател г-н Бойко Борисов.

Всесърдечно благодарим и на Негово Светейшество патриарх Вартоломей за подкрепата, която оказва при опазване на историческите ни светини, намиращи се под неговата юрисдикция.

Прекланяме се пред дългогодишния, самоотвержен труд на всички реставратори и строители, и на всички онези, които по един или друг начин са допринесли за успешния край на укрепването и обновлението на този свят храм.

Всички те са в мислите и в молитвите ни, защото извършеното от тях е дело свято, дело, благословено от Бога – за наша утеха и за прослава на Неговото пресвято име сред човеците.

Нека всемилостивият Бог всякога благоволи над всички нас, над нашите страни и народи, и да ни подкрепя във всяко наше общо дело и доброполезно начинание!

Честит и благословен празник! Честито обновление на историческия храм
„Св. Стефан” на живописния бряг на Златния рог!

За много и благословени години!“

Реставрацията на Желязната църква, емблематичния храм, свързан с българската православна общност в Истанбул, започна преди 7 години и завърши в годината, когато се навършват 120 години от издигането на храма.

Цялостното обновление възлиза на 2.5 милиона евро, финансирано е основно от турската държава, със съдействието на българското правителство. „Укрепихме така добре българската църква „Свети Стефан“, че вярвам, че ще издържи още поне 150 години“, заяви пред български медии в края на миналата година Фикрие Булунмаз, която ръководи реставраторските дейности.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...