Патриарх Неофит изпрати съболезнователно писмо до френския президент



Patriarh NeofitПо повод кървавия атентат в Ница, при който загинаха десетки, а мнозина са ранените, Негово Светейшество патриарх Неофит отправи съболезнователно писмо до френския президент Франсоа Оланд. Ето какво гласи текста на писмото:

„В деня на националния празник на Франция – люлката на демокрацията, с ужас и болка приехме новината за нов кървав терористичен атентат, отнел живота на повече от 80 души и ранил над 120 мирни граждани в Ница, събрали се по повод празника. С този акт, който е грубо посегателство срещу най-ценния дар от Бога – живота, за пореден път се подкопава мирът, доверието и любовта между хората в нашето общество и се поставят под въпрос ценностите, които изповядваме.

„Мир ви оставям; Моя мир ви давам; Аз ви давам не тъй, както светът дава. Да се не смущава сърцето ви, нито да се плаши” (Йоан 14:27) казва Господ. И ние, Неговите последователи, винаги ще се стремим доколкото зависи от нас, да се укрепяваме духовно във вярата, надеждата и любовта Христова, от Него да черпим сила и упование и така да устояваме на злото в света.

Ние всички сме чеда на един Небесен Отец и в дни на скръб и изпитания не можем да останем безпричастни към болката и смущението, обзели в този тежък момент френския народ. Затова позволете ми от свое име и от името на клира и миряните на Българската православна църква да изкажа най-искрени съболезнования на близките на загиналите и пострадалите.

Молим Всеподателя Бога – „Отец на милосърдието и Бог на всяка утеха, Който ни утешава при всяка наша скръб” (2 Кор. 1:3), да дарува сили на всички скърбящи да превъзмогнат мъката от тежката загуба, унинието и страха! А на всички нас да даде благодатни сили и мъдрост, за да изживеем дните си занапред достойно, в мир и благоденствие.

НЕОФИТ, Патриарх Български“

 

Източник: www.bg-patriarshia.bg

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...