Патриарх Неофит и членове на Св. Синод присъстваха на делото за оспорване на собствеността на „Св. Ал. Невски“



Patriarh NeofitДнес, в 8:30 ч. пред сградата на Върховния административен съд (ВАС), беше отслужен молебен, с който Църквата изпросва Божията помощ за запазването на патриаршеската катедрала „Св. Ал. Невски“ като църковна собственост. По този повод камбаните във всички столични храмове биха тревожно между 9 и 9:30 ч.

Пред сградата бяха дошли и десетки духовници и миряни, за да подкрепят позицията на Църквата.

Членовете на Светия Синод, начело с патриарх Неофит, влязоха в сградата на ВАС, Duhovenstvoкъдето се разгледа делото за собствеността на патриаршеския храм „Свети Александър Невски“.

Адвокатите на Българската православна църква поискаха от ВАС да отхвърли като недопустима жалбата срещу прехвърлянето на храм-паметника в собственост на Църквата и посочиха като аргумент, че жалбоподателят няма правен интерес, съобщава БНР.

Съдът даде ход на делото по жалба на културно-историческо дружество „Будител“ против решението на служебния кабинет на Георги Близнашки за предоставянето на патриаршеския храм на Българската православна църква.

Веселин Станков от дружеството, което обжалва решението на служебния кабинет от миналата година, заяви, че то е взето в нарушение на административните процедури и на решението на Велико народно събрание, което е определило, че собствеността върху храма трябва да бъде „всенародна“.

Sv. SinodЛовчанският митрополит Гавриил определи жалбата като абсурд и предупреди, че храмът не може да остане без духовно ръководство. Патриарх Неофит заяви, че очаква съдът да потвърди решението на правителството.

Върховният административен съд ще вземе решение за допустимостта на жалбата в 30-дневен срок.

 

 

 

Снимки: БГНЕС

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...