Патриарх Неофит на Богоявление: „Вярата в Бога ни дава сили да продължаваме напред, въпреки несигурността“



patriarh-neofit-bogoyavlenieНегово Светейшество патриарх Неофит оглави празничните богослужения за Богоявление и по традиция освети бойните знамена и знамената-светини на Българската армия на площад „Св. Александър Невски“, пред паметника на Незнайния войн.

След Великия водосвет патриарх Неофит отправи и своето празнично слово пред събралото се множество:

„След като по Божия милост, с благодарност и с молитва положихме началото на още една благословена година от дългия низ на времето, в шестия ден на януари, в деня на светото и славно Богоявление всички заедно – духовенство и Божи народ, държавници и армия – се събираме, за да извършим и традиционния Богоявленски водосвет, с който да изпросим още веднъж Неговата благодат над нашето скъпо Отечество и òбичния ни народ, над нашите храмове и нашите домове, над нашето войнство и нашата държавност, над всяко наше добро дело и доброполезно начинание през настоящата година. Нека и в нея Бог да благоволи над България и да я пази цяла и непокътната, мирна и просперираща в нейния духовен и културен, обществен и държавен живот.

Нека с вяра в Бога, с упование в Неговата мощ и надежда в Неговите обещания, да преминем и през Новата година, доизграждайки и укрепвайки положените от предците ни начала, като във всяко наше начинание се стараем да следваме и да осъществяваме Божията свята воля, защото надеждата ни е в Него и Неговия благ промисъл и защото – както пише още в древните времена и Псалмопевецът – „… ако Господ не съзида къщата, напразно ще се трудят строителите ѝ” и „ако Господ не опази града, напразно ще бди стражата” (Пс. 126:1).

Живеем във времена на изпитания както за нас, така и за целия обкръжаващ ни свят. Тревогата и несигурността, видимите и невидими заплахи ни напомнят за преходността и суетата на нашия свят, но вярата ни в Бога и упованието ни в Неговия благ промисъл ни дават сили винаги да продължаваме напред, с поглед към един по-добър и по-състрадателен свят, свят на човечност и добра воля, на светлина и надежда. Свят, в който, по словата на пророка „земята ще бъде пълна с познаване Господа, както водите пълнят морето” (Ис. 11:9).

Божият мир и Неговата велика милост да бъдат с всички нас! Честит празник!“

 

Снимки: Пламен Стоименов, trud.bg

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...