Патриарх Неофит: Нека единството е нашата най-важна задача



Patriarh_NeofitНегово Светейшество патриарх Неофит оглави празничното богослужение за Богоявление в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. След светата Литургия бе отслужен Велик водосвет, а по традиция на площада пред катедралния храм патриархът освети бойните знамена на българската армия.

В присъствието на президента Росен Плевнелиев, на министри, депутати, дипломатически представители, духовници и миряни, Българският патриарх произнесе кратко празнично слово, с което благослови българската армия, както и целия български народ:

„И тази година тържеството на светото Богоявление събира заедно всички нас – духовенство, държавници и войнство на обичната ни Родина, за да отдадем дължимото на стародавната традиция за благославянето на бойните знамена на Българската армия. Нека единството, което показваме днес, бъде нашата най-важна задача и най-насъщна необходимост и през тази година, та, укрепвани от вярата си в Бога, да продължаваме с усърдие вярно да служим на българския народ, като предоставяме всички необходими условия за неговия материален и културен възход, и за неговото все по-високо духовно израстване.

Нека свято пазим завещаните ни от великите наши предци традиции, като неизменно се вдъхновяваме от примера и образеца на всички колоси на българския дух и от саможертвата на славното българско войнство, което в хилядолетната история на нашия народ и държава категорично се е доказало не само като надежден стълб на българската държавност, но и като вдъхновен носител на българската духовност!

Вярна на призванието и на дълга си да води и да укрепва духовно поверения ѝ от Бога български народ, нашата Православна църква винаги е благославяла и е имала в молитвеното си застъпничество пред небесния престол особено българското войнство и всички онези, които са избрали и намерили своето призвание в жертвеното служение на своя народ и своята Родина, помнейки, че никой няма по-голяма любов от тази – да положи живота си за своите приятели (срв. Иоан 15:13). Защото такава именно любов ни е завещал и към нея ни е призовал и Господ Иисус Христос, за Когото свети апостол и евангелист Йоан Богослов казва: „Любовта познахме по това, че Той положи за нас душата Си: и ние сме длъжни да полагаме душите си за братята” (1 Иоан. 3:16).

Нека Бог от небесните селения винаги да благоволи над православния български народ и над неговото славно, героично войнство! Нека Божията благославяща десница бъде с вас, като неизменно ви укрепва във вашето служение и във вашия блажен подвиг!

Божият мир и Неговата велика милост да бъдат с всички нас! Амин!“

 

Снимка: www.president.bg

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...