Патриарх Неофит оглави богослужението на Второ Възкресение



Patriarh_Neofit_PashaСтотици вярващи се събраха в митрополитската катедрала „Св. Неделя“ за празничната вечерня, наречена Второ Възкресение, отслужена от Негово Светейшество Патриарх Неофит. Това богослужение се нарича Второ Възкресение, тъй като за втори път след полунощ звучи евангелският текст, възвестяващ за Възкръсналия Христос.

Според църковната традиция на Второ Възкресение Евангелието се чете на различни езици. Днес в митрополитския катедрален храм в София, освен на църковнославянски и на български, един и същ евангелски текст бе прочетен на гръцки, латински, руски, румънски, немски, английски и френски. Тази традиция свидетелства за единството на православните християни и за универсалността на Христовото благовестие за цялото човечество.

Негово Светейшество отправи и пасхално приветствие от името на Светия Синод към Божия народ, с което призова християните към прошка заради Възкресението и пожела духовни сили в ежедневното свидетелство за Възкръсналия Господ.

 

Снимка: БГНЕС

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...