Патриарх Неофит отбеляза имения си ден



Стотици миряни, духовници и представители на монашеството се събраха днес в митрополитската катедрала „Св. Неделя“, за да се помолят Бог да дарява здраве и духовни сили на Негово Светейшество патриарх Неофит по пътя на благодатното му служение. Днес е денят на неговия небесен покровител – св. мъченик Неофит, в същия ден Църквата чества още и паметта на свети Максим Изповедник.

В празничния ден бе отслужена съборна св. Литургия, оглавена от Врачанския митрополит Григорий в съслужение с епископи на Българската православна църква и духовници от Софийска епархия. След светата Литургия бе отслужен благодарствен молебен, оглавен лично от патриарх Неофит в съслужение със Сливенския митрополит Йоаникий, Великотърновския митрополит Григорий, Ловчанския митрополит Гавриил, Пловдивския митрополит Николай, Русенския митрополит Наум, Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопския митрополит Серафим, Старозагорския митрополит Киприан и Врачанския митрополит Григорий.

Поздравително слово към патриарха от името на Светия Синод отправи Врачанският митрополит Григорий, в което каза: „Радостни сме и сме благодарни на Всевишния, че във Ваше лице ни е дарил с мъдър и всеотдаен, дълготърпелив и милостив към нашите немощи пастир – истински Христов подражател, който, вярно следвайки Господа, „не дойде, за да Му служат, но да послужи и даде душата Си откуп за мнозина” (Мат. 20:28)…„. Топли думи на сърдечна благодарност към патриарха от името на духовенството и миряните на Софийската епархия отправи архим. Василий, протосингел на Софийския митрополит.

Ето какво каза патриархът в отговор на приветствията: „Духовна радост и дълбока благодарност към Бога и към всички вас мои братя и съслужители, владеят сърцето и мислите ни в този ден, когато Православната ни Църква чества светлата памет на дивните Божии угодници Максим и Неофит. На преподобния Максим, който в смутно за Църквата време с изповеднически подвизи опази чистотата на вярата и на дивния Христов воин Неофит, който в дни на тежко гонение не пожали младостта, нито живота си, за да засвидетелства вярата си в единствено истинния наш Бог и Господ, Творец и Промислител, Изкупител и Спасител на всички нас.

В този светъл възкресен ден нашата усърдна молитва е за всички вас верните чеда на светата ни Църква, в която Бог чрез волеизявлението на клира и народа, ни въздигна до най-високото, но и най-отговорното служение – първосветителското. Уповаваме се първом Господу и Богу нашему, а сетне и на всички вас – моите събратя архиереи, с които ни свързват здравите връзки на любовта, по съвета на светия апостол, който казва: „Моля ви да постъпвате достойно за званието, за което сте призвани, с всяко смиреномъдрие, кротост и великодушие, като се търпите един други с любов и залягате да запазвате единството на духа чрез връзките на мира” (Еф. 4:1-3)…

Нека пазим това единство, защото в него е нашата сила. Нека любовта между нас никога не оскъдява, защото така подобава на верни Христови ученици и следовници.

Благодарим на всички вас, които с молитвеното си присъствие в храма свидетелствате своята любов и уважение към нас скромните труженици на Христовия виноград. Всички вие сте в мислите и в първосветителските ми молитви.“

След края на богослужението духовници и миряни имаха възможност лично да поздравят патриарх Неофит за имения му ден, както и да се поклонят на частица от мощите на св. мъченик Неофит, която бе изложена в храма.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...