Патриарх Неофит по случай 1125 години от Преславския събор: „Да се преклоним пред богомъдрите ни предци“



На 16 септември, неделя, в катедралния варненски храм „Успение Богородично“ Негово Светейшество патриарх Неофит взе молитвено участие в празничната св. Литургия в чест на 1125-годишнината от Преславския църковно-народен събор. Тържественото богослужение бе оглавено от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан в съслужение с членове на Св. Синод и духовници от Варненска и Софийска епархия.

По-късно същия ден Негово Светейшество патриарх Неофит отслужи благодарствен молебен в дворцовата базилика във Велики Преслав.

В празничния ден бе отправено и патриаршеско послание към българския народ по повод светлата годишнина:

Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства, уважаеми представители на българската държавност, боголюбиви отци, обични в Господа братя и сестри,

Паметта за изключително събитие от историята ни събира днес, за да се върнем заедно назад във вековете и с благодарност към Всевишния Бог молитвено да си спомним още веднъж за първостроителите на българската християнска държава. За онези титани на духа, благодарение на които заедно с евангелиста можем и ние да кажем, че за народа ни, „който седеше в мрак… изгря светлина“ (Мат. 4:16). Светлината на познанието, която „просветява всеки човек, идващ на света“ (Иоан 1:9).

Днес Велики Преслав отново ни събира от различни краища на благословената ни Родина, за да сведем чела и да се преклоним пред богомъдрите наши предци – велики държавници и духовници, благодарение на които и сега – в третото хилядолетие от спасителното Боговъплъщение – продължава да я има нашата обична Майка и Родина България. Благодарение на които тя и днес е жива, пребъдвайки през столетията като Държава на Духа, отдаваща своя уникален принос към европейската и световната духовност и култура. Принос, който тя дължи на първо място на своята православна вяра, която в далечната 893 година във Великия Преслав, бе утвърдена като спасителна вероизповед на формиращия се славянобългарски народ.

Всесърдечно благодаря на всички домакини и организатори на това тържествено честване годишнината от Първия събор на светата ни Църква, като молитствувам и отечески благопожелавам на всички крепко здраве, благодатни сили и всяко благо от Господа, а на Църквата и Родината ни – още по-големи успехи, в изпълнение на заветите на нашите велики отци и предци, строители на Православната ни църква и на православната Българска държава.

Изказвам благодарност от мое име и от името на Св. Синод към Високопреосвещения наш събрат Варненския и Великопреславски митрополит Йоан за инициативата за провеждане на настоящите тържества в богодаруваната му епархия, в пределите на която се намира първопрестолният за българските патриарси Велик и богоспасяем град Преслав.

Бог на мира и любовта, и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!

Честита и благословена годишнина!

† Н Е О Ф И Т“

 

 

Източник: bg-patriarshia.bg

Снимка: Ангел Карадаков, bg-patriarshia.bg

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...