Патриарх Неофит прие от името на БПЦ почетния знак „Шофар“ за спасяването на българските евреи



Днес отбелязваме 75 години от спасяването на българските евреи и отдаваме почит на паметта на жертвите на Холокоста.

В навечерието на годишнината Негово Светейшество патриарх Неофит прие от името на Българската православна църква почетния знак „Шофар“ на Организацията на евреите в България „Шалом“ и Обединението на българските евреи в Израел „Ехуд Олей България“, както и сертификат за незабрава. Почетното отличие се връчва в знак на признателност на еврейската общност към Българската църква за активната й и решаваща роля в делото по спасяването на десетки хиляди български евреи по време на Втората световна война.

Патриархът заедно със Западния- и Средноевропейски митрополит Антоний, Мелнишкия епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, и отец Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, се срещна с делегацията от български евреи от Израел, които са в страната ни специално за честването на 75-ата годишнина.

“Учим децата си да помнят и да не забравят, че достойни българи спасиха не само своите братя и сестри от еврейски произход, но и спасиха българското общество като цяло“, каза д-р Александър Оскар, председател на ОЕБ „Шалом“. Представителите на българските евреи в Израел споделиха, че благодарение на Българската църква са установили добри и здрави връзки с Йерусалимската патриаршия, на която и досега оказват голяма помощ. Както и това, че и до днес продължават да учат внуците и правнуците си на български език и история. В знак на благодарност българското училище в Израел носи името на Българския патриарх Кирил.

След края на срещата Негово Светейшество показа на гостите си заседателната зала, в която е взето съдбоносното решение.

Снимки: Мони Франсес

 

Източник: Организация на евреите в България „Шалом“

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...