Патриарх Неофит призова протестиращите да не изпадат в отчаяние и да търсят благоразумно правата си



998Негово Светешейство патриарх Неофит се срещна с президента Росен Плевнелиев. Освен протоколни слова, на официалната среща бяха засегнати и някои конкретни теми, свързани с въвеждането на задължително обучение по религия в училище и поддържането на православните храмове и манастири в страната.

На излизане от президентството, Патриарх Неофит отговори на журналистически въпроси. На въпрос на БНТ дали ще се заеме с църковни реформи, които да приближат Църквата към хората, да има по-широка социална и просветна дейност, той отговори: „Да речем, че не е нужно да се реформира, защото това е задължение на Църквата откакто тя съществува – да се грижи за своя народ, за възпитанието на подрастващото поколение; за стремежа ни хората да почувстват, че Светият Синод и Българската православна църква са верни на своя народ, в неговата подготовка за трудните моменти, така че той да не изпада в отчаяние (както има в момента самозапалвания, самоубийства…); всеки един от нас да има морални сили да преживява трудностите, които му предстоят в живота, защото те не са малко“.

Новоизбраният патриарх отрече появилите се в публичното пространство информации, че ще отиде в неделя при протестиращите, като обясни, че е малко неприсъщо за Църквата да участва в митинги. Той поясни, че това не означава, че архиереите не са притеснени от създалата се ситуация в държавата. „Естествено е, че ние страдаме истински, отечески. И при шествието за интронизацията, което тръгна към „Св. Александър Невски“, имаше протестиращи наоколо, които искаха да ги благословим, за да почувстват, че имат духовна подкрепа в техните справедливи искания, но аз отдалеч ги поздравих и им казах: „Хубаво е това, че търсите своите права, търсете ги благоразумно и достойно за съвременното поколение на Европейския съюз и на България“, каза Негово Светейшество. От името на Българската православна църква Патриархът призова протестиращите за любов един към друг, а онези, които са на власт – да уважат желанието на народа, доколкото е възможно, да го успокоят с политически средства и да не спират да търсят начини за изход от трудното положение, за да настъпи омиротворение.

Запитан дали приема оставката на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, новоизбраният Патриарх я определи като ненавременна, тъй като митрополитът е в своите сили и е много полезен с опита и дейността си. Затова е много вероятно скоро да се вземе официално решение оставката му да не бъде приета от Светия Синод и той да продължи да оглавява своята епархия. Макар и да се очаква той да пребивава през повечето време в България, Негово Високопреосвещенство митрополит Йосиф ще продължи да ръководи епархийските дела извън граница чрез своя викариен епископ.

9104По-късно същия ден Негово Светейшество се срещна и с премиера в оставка Бойко Борисов в Университетската болница „Лозенец“, където министър-председателят бе приет поради хипертонична криза. Патриарх Неофит подари на премиера икона на св. цар Борис Покръстител. Борисов пожела успех на българския Патриарх в новата му мисия. „Ще продължа да помагам на Църквата, както съм го правил винаги досега“, отбеляза премиерът.

Снимки: БГНЕС, www.government.bg

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...